Hagyjuk pihenni anyut – A betlehem, amit Ferenc pápa mindenki figyelmébe ajánl Ferenc pápa

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. december 22. szerda

Ferenc pápa többször beszélt a betlehemállítás fontosságáról, és egy meglehetősen különös kompozíciót ajánl figyelmünkbe, amely úgy ábrázolja a Szent Családot, hogy József tartja a kezében Jézust, míg Mária pihen:

Egy 2019. adventi általános kihallgatáson elmondta, hogy 83. születésnapján mutattak neki egy nagyon különös, egyedi betlehemet, amelynek kedves címe van: „Hagyjuk pihenni anyut”. A közösségi oldalakon is nagy sikere lett a betlehemnek, amelyben Mária alszik, míg József, kicsit távolabb, a karjában tartja Jézust, aki mintha álmában nyújtózkodna. A Szentatya kiemelte, hogy az ábrázolás a család, a házasság gyengédségéről tanúskodik.

„Sokan vannak köztetek, akiknek be kell osztaniuk, hogy az éjszaka folyamán mikor lesz a férj, mikor a feleség a gyermekkel, aki sír, csak sír és sír” – mondta, mielőtt elmagyarázta a betlehem üzenetét. „Meg is hívhatjuk a Szent Családot otthonunkba, ahol örömök és gondok vannak, ahol mindennap felébredünk, étkezünk és alszunk szeretteink közelében. A betlehem házi evangélium.”

A pápa hangsúlyozta a betlehemkészítés hagyományának fontosságát, elmondta, hogy maga is elment Greccióba, ahol Szent Ferenc felállította az első betlehemet; és kiadta az Admirabile signum kezdetű apostoli levelet, amelyben leírja, mit jelképez ez a hagyomány. Ferenc pápa arra is rámutatott, hogy a betlehemállítás egyszerű, ám hatékony módja annak, hogy szívünket felkészítsük Jézus születésének ünnepére.

Magyar Kurír
(tzs)

You have no rights to post comments