Mikor a legjobb bevenni a vitaminokat?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. október 11. hétfő

 A felszívódásuk hatékonysága múlhat az időzítésen:

Ősszel és télen sokan gondoskodnak a vitaminpótlásról, az időzítésre viszont talán már kevesebben gondolnak. A vitaminok olyan mikrotápanyagok, amelyekre az emberi szervezet optimális működéséhez mindenképp szükség van, és mivel nem tudja őket előállítani, külső forrásból kell bevinni. A kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás többnyire biztosítja a szükségletet, de adódhatnak olyan helyzetek, amikor szükség van a pótlásra.
A vitaminhiányok egyes betegségek, illetve az egyoldalú étkezés talaján fordulhatnak elő leginkább. A hiányállapotok általában sokáig nem okoznak látványos tüneteket, később változatos panaszokhoz vezethetnek, jellemző az energiahiány, a teljesítőképesség romlása és a fáradtság. Az őszi, téli hónapokban különösen a D-vitamin csökkent szintje az, ami sokakat érint, és szerencsére egyre többen oda is figyelnek a pótlására. A vitaminok bevételével kapcsolatban többnyire nincsenek kőbe vésett szabályok, azonban néhány dolgot nem árt mérlegelni az ütemezésnél.

Zsírban vagy vízben oldódó?
A vitaminok felszívódását pár dolog befolyásolja, ezek közül a legfontosabb, hogy az adott mikrotápanyag vízben vagy zsírban oldódó-e. A zsírban oldódókat a szervezet képes tárolni a zsírszövetben, a vízben oldódókat viszont nem tudja raktározni, így azokat a vesék kiválasztják, majd a vizelettel kiürülnek.
A vízben oldódó vitaminok közé kilenc anyag tartozik, a C-vitamin, illetve nyolc B-vitamin: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoténsav), B6 (piridoxin), B9 (folsav), B12 (kobalamin). A szervezetnek a vízben oldódó vitaminok folyamatos pótlására van szüksége, hiszen nem raktározza őket. Ez jó esetben a táplálkozással történik, mesterséges pótlás esetén a nap bármely szakaszában bevehetők, nem szükséges melléjük enni. A B12-vitamin esetében olykor azt ajánlják, hogy üres gyomorra vegyék be az érintettek, mert savas környezetben jobban felszívódik. A B-vitamin komplex tablettáknál találkozni olyan javaslatokkal, hogy a legjobb már reggel szedni őket, mert fontos szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatokban.
Az erős antioxidáns hatású, immunrendszert támogató C-vitaminnál leginkább a tárolásra kell figyelni: melegre és fényre érzékeny, így hűvös, sötét helyen tartandó. Segíti a vas felszívódását, ezért ha vaspótlásra is szükség van, érdemes együtt szedni vele.
A C-vitamin napi ajánlott mennyisége 70-90 milligramm között mozog, a maximális, nem átlépendő mennyiség 2000 milligramm. Bár vízben oldódó vitamin lévén kiürül a szervezetből, bontása során oxalát keletkezik, amelynek túlzott jelenléte növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát.
A zsírban oldódó vitaminok csoportjába négy vitamin tartozik, ezek a D-, az E-, az A- és a K-vitamin.
Felszívódásukhoz a vízben oldódó vitaminokkal ellentétben zsírra van szükségük. A megfigyelések többnyire azt mutatják, hogy az étkezések során bevéve jobban hasznosulnak.
Tavasztól őszig a legtöbb embernek általában elég a bőrével érintkező napfény ahhoz, hogy biztosítsa a szervezete D-vitamin-igényét, a köztes időszakban viszont táplálkozással vagy kapszula szedésével kell fedeznie a szükségletet. A D-vitamin főleg állati eredetű tejtermékekben, tojássárgájában, illetve olajos halakban található meg. Pótlás során felnőttek esetében a napi ajánlott mennyiség 1500-2000 NE, túlsúllyal élőknél ez ennél is több lehet, 3000-4000 NE. A D-vitamin kedvező hatásainak, például csonterősítő tulajdonságának erősítése érdekében általában a magnéziummal, illetve kalciummal történő együttes alkalmazását javasolják. A K-vitamin és a D-vitamin összedolgoznak az optimális kalciumszint és a csontok egészségének megőrzésében. A K-vitaminnál viszont mindenképp figyelembe kell venni az egyéb gyógyszereket, mivel beavatkozhat a véralvadásgátlók hatásába.
A zsírban oldódó vitaminok túladagolása nem jellemző, de lehetséges, így az ajánlott mennyiségeket nem szabad átlépni.

Mi a helyzet a kávéval?
A kávéban és a teában található koffein vitaminokra, ásványi anyagokra gyakorolt hatásáról több vizsgálat is készült. Úgy találták, hogy leginkább a D-vitamin felszívódását ronthatja, összefüggésre leltek a magas kávéfogyasztás és a D-vitamin-hiány között. Mivel a koffein vízhajtó lehet, a vízben oldódó vitaminokkal kapcsolatban is felmerült, hogy csökkentheti a koncentrációjukat, és ezért egyes ajánlások szerint a koffeintartalmú tea vagy kávé elfogyasztása után egy órával lehet érdemes bevenni őket.
A B-vitaminok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Hozzájárulnak az immunrendszer, az idegrendszer, az agy és a szív megfelelő működéséhez, de még a bőrt is szépítik, javítják a közérzetet, és a fáradtságérzetet is csökkentik.
(femina.hu)

You have no rights to post comments