Kétszázmillió klímamenekült lehet a következő harminc évben

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. szeptember 14. kedd

Várhatóan több mint 200 millió embernek kell elhagynia az otthonát a klímaváltozás miatt a következő harminc évben, hacsak nem csökken sürgősen az üvegházhatású gázok kibocsátása – derült ki a Világbank legfrissebb idevonatkozó jelentéséből. A hétfőn közzétett úgynevezett Groundswell-jelentés második része azt vizsgálja, hogy a lassan bekövetkező éghajlatváltozás hatásai – így különösen a vízhiány, a termőképesség csökkenése és a tengerszint emelkedése – miként vezetnek ahhoz a folyamathoz, amit a jelentés „klímamigrációként” ír le.

A legpesszimistább forgatókönyv szerint a magas kibocsátás mellett és a világ országai közötti egyenlőtlen fejlettséget figyelembe véve akár 216 millió embert érinthet a migrációs kényszer.
Az érintett régiók Latin-Amerika, Észak-Afrika, az afrikai szubszaharai térség, Kelet-Európa és Közép-Ázsia, Dél-Ázsia, valamint Kelet-Ázsia a Csendes–óceán egyes részei.
A legoptimistább forgatókönyv szerint alacsony kibocsátás ráta és fenntartható fejlődés mellett a migránsok száma akár 80 százalékkal alacsonyabb lehet, de a klímaváltozás még így is 44 millió ember költözését vonja majd maga után. A jelentés nem vizsgálja az éghajlatváltozás rövid távú hatásait, például a szélsőséges időjárási események által gyakorolt hatásokat.
Az eredmények megerősítik azt a feltevést, hogy az éghajlatváltozásnak migrációt kiváltó ereje lehet ami elsősorban is országhatáron belüli költözést jelent – mondta Viviane Wei Chen Clement, a Világbank éghajlatváltozással foglalkozó vezető kutatója, a jelentés egyik szerzője.
Az AP News azt írja, a Szaharától délre fekvő afrikai régiók a legsérülékenyebbek az elsivatagosodás, a rossz közlekedés és a lakosság mezőgazdaságtól való függősége miatt. Az itt elhelyezkedő országokban akár 86 millió klímamenekült kényszerülhet országhatárokon belüli mozgásra.
Az előrejelzések szerint várhatóan az észak-afrikai régióban lesz a legnagyobb a klímamenekültek aránya, innen akár 19 millió embernek is költöznie kell majd az elviselhetetlenné váló éghajlati viszonyok miatt. Ez nagyjából a teljes lakosság kilenc százalékát jelenti. A várható migrációban érintett területek itt elsősorban Tunézia északkeleti partvidéke, Algéria északnyugati partjai, valamint Marokkó nyugati és déli területei.
Dél-Ázsiában a klímaváltozás különösen Bangladest érintheti rosszul az árvizek és a terméskimaradások miatt.
Világszerte igaz, hogy négy költöző közül három országhatáron belül mozog – mondta Kanta Kumari Rigaud, a Világbank vezető környezetvédelmi szakértője, a jelentés társszerzője. Ezzel együtt az is igaz, hogy a vidéki és városi területek közötti migrációs minták gyakran előrejelzik a határokon átnyúló mozgásokat. Clement és Rigaud arra is figyelmeztetett, hogy a legrosszabb forgatókönyv a „hihető”, abban az esetben, ha a világ nem gondoskodik az üvegházhatású gázok kibocsátásának megfékezéséről, illetve a fenntartható fejlődésbe való befektetésről a következő egy évtizedben.
(Kassai Zsigmond, 24.hu)

You have no rights to post comments