Vendégszeretet és párbeszéd – Elkezdődött a Teremtő és a teremtett világ ünneplésének szentelt hónap

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. szeptember 03. péntek

Szeptember elsején ünnepeljük a teremtésvédelmi imavilágnapot, amely egyben a „teremtés idejének” is a kezdete – ez a teremtett világnak, a teremtésvédelemnek szentelt időszak október 4-én, Assisi Szent Ferenc ünnepén ér véget.

Az idei téma: „Otthon mindenkinek? Isten oikoszának megújítása” (oikosz – otthon). Bartholomaiosz ökumenikus pátriárkával és Justin Welby canterburyi érsekkel közösen állított össze ebből az alkalomból üzenetet Ferenc pápa.

A különböző keresztény felekezetekhez tartozó testvéreinkkel és nővéreinkkel együtt imádkozzunk és dolgozzunk közös otthonunkért földünknek ebben a súlyosan válságos időszakában!”

– szólított fel a Szentatya a szeptember 1-jei, szerdai katekézisen.

A kezdeményezést bemutató videót a YouTube-on tették közzé.

A 2021-es Teremtés ideje alatt a vendégszeretet révén megvalósuló párbeszédet állítják a középpontba. A gyógyulás és a remény ökumenikus időszakáról Cecilia Dall’Oglio beszélt a Vatican Newsnak, aki szót ejtett testvéréről, a jezsuita Paolo Dall’Oglióról is, aki 2013-ban tűnt el Szíriában.

Cecilia Dall’Oglio, aki a Laudato Si’ Mozgalom európai programjainak egyik vezetője, a 2021-es teremtésvédelmi időszakról elmondta, központi gondolata a párbeszéd küldetése által kifejezett vendégszeretet; az elkötelezettség, hogy hajlékot biztosítsunk másoknak, „hogy megtegyük, amit tudunk, és együtt tegyük meg”.

Ez minden évben a megújulás és a remény ideje, ami összegyűjti a különböző felekezetekhez tartozó keresztényeket. Beszélt 2013-ban Szíriában eltűnt fivére, Paolo Dall’Oglio életéről és hitéről – Paolo segített újraéleszteni a szíriai Mar Musza-monostort.

A szeptember 1-jei imanaptól Assisi Szent Ferenc október 4-i ünnepéig tartó időszakban a hívek szerte a világon arra törekszenek, hogy megújítsák kapcsolatukat a Teremtővel és az egész teremtett világgal, az ünneplés, a megtérés és a gyakorlati elköteleződés révén.

Cecilia Dall’Oglio utalt az Ábrahám sátra motívumra is, ami az időszak központi jelképe. „Azt gondolom, a testvérem, Paolo atya boldog lenne, ha látná ezt a sok Ábrahám sátrát, melyet szerte a világon állítanak a közösségek, a földrészek szimbolikus jelentőségű pontjain (olasz fiatalok például Assisiben, a Szent Klára téren – a szerk.); boldog lenne, ha látná a keresztények elkötelezettségét, hogy otthont építsenek mindenkinek, hogy megújítsák Isten oikoszát, hogy a vendégszeretet, ami a Mar Musza-i közösség karizmája és tartóoszlopa, valamennyiünk számára követendő út legyen.”

*

A Carondolet-i Szent József Nővérek augusztus 25-én meditatív atmoszférájú angol nyelvű videóval köszöntötték a 2021-es Teremtés idejét, melynek szövegét Ferenc pápának a 2016-os teremtésvédelmi imanapra írt üzenetéből vett idézetek alkotják.

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(vn)

You have no rights to post comments