Szlovákia: kezdhetnek a nemzetiségi iskolák

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. augusztus 26. csütörtök

A pozsonyi kormány jóváhagyta az oktatási törvény módosítását, amely célja, a többi között, a nemzetiségi iskolák fogalmának bevezetése. Svetlana Síthová, az oktatási tárca oktatásért és nemzetiségi iskolákért felelős államtitkára elmondta: a törvény azokat a tanintézeteket sorolja a nemzetiségi iskolák kategóriájába, ahol „az idegen nyelveken kívül az egész oktatási folyamat a kisebbség nyelvén zajlik”.

Hozzáfűzte: a törvény kitér a nemzetiségi osztályokra is, így a nemzetiségi oktatásba beletartoznak azok az iskolák is, ahol csak egy-egy tantárgyat oktatnak a kisebbség nyelvén, írta az ujszo.com.
Az oktatási államtitkár szerint érzékenyen állnak a nemzetiségi oktatási hálózat átalakításához.
Az alapiskolai végzettség megszerzését a Tesztelés 9 néven ismert központi felmérés sikeres elvégzéséhez kötné a tárca. Csak azokat a diákokat vennék fel középiskolába, akik legalább 20 százalékot elérnek a teszten. A javaslat vázlata azonban nem számolt a szintfelméréssel magyar nyelvből és irodalomból. A Comenius Pedagógiai Intézet és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége is jelezte ezt. Az államtitkár jelezte, ez a kérdés már a konstruktív és transzparens véleményezési folyamat első szakaszában megoldódott.
A szaktárca javaslata alapján 2022. január elsején léphetnek életbe a változások, ha a pozsonyi parlament is rábólint a módosításra.
(index.hu)

You have no rights to post comments