Menekültek száma Magyarországon

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. július 30. péntek

A 2015-ös migrációs válság óta rendszeresen téma a migránsok beáramlása, illetve ezzel kapcsolatban az Európai Unió reakciói. Ez annak fényében kiemelten érdekes, hogy 2015 és 2020 között összesen 2788 menekültet fogadott be Magyarország.

Ezt a képet árnyalja, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2020-ban közel 200 ezer külföldi állampolgár tartózkodott Magyarországon - írja a GKI Gazdaságkutató Zrt. közleményében.
A szám azonban kissé torzít, mivel az egyszerűsített honosítási eljárás hatása miatt sokan kaptak magyar állampolgárságot (a GKI becslése szerint 110 ezer fő) azok közül, akik azelőtt külföldiként éltek hazánkban (ezt jelzi az is, hogy tíz év alatt 50 ezer fővel csökkent a Magyarországon tartózkodó román és 12 ezer fővel a szerb állampolgárok száma). Szintén magyar állampolgárok lettek a letelepedési kötvénnyel érkező külföldiek is (mintegy 20 ezer fő). Az itt tartózkodó külföldiek 40 százaléka uniós állampolgár, 60 százaléka pedig harmadik országbeli. Országok szerinti bontásban a legtöbben Ukrajnából (30 ezer fő), Romániából (22 ezer fő), Kínából (20 ezer fő) és Németországból (18 ezer fő) érkeztek hazánkba.
(napi.hu)

You have no rights to post comments