Ferenc pápa a neten

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. július 28. szerda

Ferenc pápa és munkatársai felismerték a közösségi média lehetőségeit és veszélyeit is. Az egyházfő Twitter-bejegyzései egyes felmérések szerint ezen a felületen, kategóriájukban a második legolvasottabbak a világon. Közel 19 millió követője van Ferenc pápa többnyelvű Twitter-fiókjának. A retweet funkcióval az egész világon akár 100 millió emberhez is eljuthatnak a pápa gondolatai.

 XVI. Benedek első bejegyzése

Az első Twitter üzenetet XVI. Benedek pápa írta 2011 nyarán, saját fiókja azonban csak 2012 februárjában indult el kilenc nyelven. Az egyházfő @pontifex néven megosztott gondolatai spanyol, portugál, lengyel, olasz, francia, latin, német, angol és arab nyelven jelentek meg. A pápai mikroblognak XVI. Benedek lemondásáig 3 millió követője lett. Az addigi bejegyzések archiválva olvashatóak.

Óriási érdeklődés

Ferenc pápa megválasztása után folytatta a bejegyzések közzétételét. Első üzenete a következő volt: „Habemus Papam Franciscum”, amelyet a megválasztása után tettek közzé. Ferenc pápa első üzenetét 68 ezer felhasználó küldte tovább. A Twitter-világ kiemelkedő aktivitással reagált a pápaválasztás eseményeire. A következő órákban hétmillió tweetet számoltak a pápaválasztással kapcsolatban.

Foci, ima, lelki útravaló

Ferenc pápa elődjénél sokkal aktívabban tartja ezen a felületen keresztül a kapcsolatot a követőivel. Az egyházfő személyes álláspontját is megosztja egy-egy kérdés kapcsán a tweetjeiben. Így üdvözölte például a 2014-es labdarúgó világbajnokság kezdetét is a bejegyzésében. Többnyire valamilyen spirituális gondolatot fogalmaz meg a mikroblogban, máskor az adott nap szentjére irányítja a figyelmet.

Lehetőség és veszély

A katolikus egyházfő a lehetőséget és a veszélyt is felismerte a digitalizálódó világban. 2019-ben a Christus Vivit! kezdetű apostoli buzdításban kitért arra, hogy életformává vált a digitális technológia. A digitális világ, és „különösen az internet hatalmas lehetőségeket kínál a kapcsolatépítésre és a szolidaritásra. Ez valami eredendően jó, Isten ajándéka” – fogalmazott a pápa.

Gyengeségeink haszonélvezői

Ugyanakkor megjegyezte azt is az egyházfő, hogy a közösségi médiából „hiányoznak a gesztusaink, az arckifejezésünk, a csend pillanatai, ahogy az illatok, vagy a kezek reszketése, mindaz, ami az emberi párbeszédünk része”. A közösségek fejlődését nem segíti, sőt az egyén önző különállását csak elfedi a kommunikációnak ez a módja. Ferenc pápa nyíltan írt arról is, hogy az elit és a nagyvállalatok hasznot húznak az ilyen típusú gyengeségeinkből.

Megindító üzenetek

Az egyházfő üzeneteit magyarul is olvashatjuk a Magyar Kurír oldalán. A mindössze 140 karakterből álló bejegyzésében nemrég köszönetet mondott azoknak, akik imával támogatták gyógyulását. „Mélyen megérintettek az üzenetek és a szeretet, amit ezekben a napokban kaptam. Mindenkinek megköszönöm a közelséget és az imát” – olvasható Ferenc pápa tweetje a @Pontifex Twitter fiókban.

NEK a neten

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programjairól, Ferenc pápa látogatásáról érdekes és fontos információkat találhatsz a világesemény Facebook oldalán, Instagramján, és a twitterén.

Ezeken a felületeken minden lényeges hírt megosztunk veled annak reményében, hogy szeptember 5-12. között személyesen találkozunk az eseményen, amelynek újbóli megrendezésére 83 esztendőt kellett várni. Regisztrálj az eseményekre!

Forrás: Vatikáni Rádió, Magyar Kurír

(iec2020.hu)

You have no rights to post comments