A délutáni alvás előnyei

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. április 11. vasárnap

A mediterrán országok egyes részein a mindennapok része a szieszta, nálunk viszont gyakran a lustaság jeleként tekintenek rá, pedig a kutatások szerint, ha jól csinálják, számos előnnyel járhat, még az agyműködést is támogathatja.

A délutáni szunyókálás rövid, pihentető szünet a tennivalók között, ami többféleképpen is segíthet. Egy kínai, körülbelül 2100, 60 évesnél idősebb ember bevonásával készült kutatás szerint jótékony hatással lehet a mentális képességekre. A General Psychiatry szaklapban publikált tanulmány arra mutatott rá, hogy azok az idősebb felnőttek, akik olykor délután alszanak, jobban teljesítenek a kognitív képességteszteken. Magasabb pontszámot értek el egy standardizált demencia-szűrővizsgálaton, ami egyebek mellett a problémamegoldó képességet és a munkamemóriát vizsgálta. A kutatás résztvevői átlagosan 6,5 óra éjszakai alvásról számoltak be. A délutáni alvást minimum 5 percben és maximum 2 órában határozták meg, időpontja ebéd után bármikor lehetett.
Azoktól, akik bevallották, hogy olykor alszanak délutánonként, megkérdezték, hogy egy átlagos héten milyen gyakran teszik ezt meg. A válaszaik nagy szórást mutattak, a heti egytől a mindennapos sziesztázásig. A kutatás egyik gyengesége, hogy nem tért ki az alvás pontos hosszára és időpontjára sem, holott ezek sok szakember szerint nem elhanyagolható szempontok.
A pihentető, azaz minőségi és megfelelő hosszúságú alvás a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében is fontos szerepet játszik. Egy svéd kutatás arra az eredményre jutott, hogy azoknál, akik hetente egyszer-kétszer alszanak délután, kisebb az esélye a kardiovaszkuláris események kialakulásának. Ide tartozik például az akut koronária szindróma, a stroke és az iszkémiás szívbetegség. A szakemberek feltételezik, hogy a nap közben beiktatott pihenő segíthet a stressz megszüntetésében, ami szintén nem elhanyagolható szempont, ha a szív egészségéről van szó.
A megfigyelések szerint a délutáni alvás elősegítheti a relaxációt, csökkentheti a fáradtságot, növelheti az éberséget, és jó hatással lehet a kedélyállapotra is. Mindemellett pedig fokozhatja a teljesítményt, például javíthatja a memóriát, és gyorsabb reakcióidőt tehet lehetővé.
Nem mindegy, hogy mennyit, mikor és miért
Többen azért mellőzik a délutáni szunyókálást, mert zavarodottan, kótyagosan ébrednek fel belőle, ilyenkor ahelyett, hogy frissebbek lennének, a tehetetlenség érzését tapasztalják meg. A jelenség neve alvási inercia, és általában a hosszabbra sikerült sziesztát követi. A szakemberek között vita tárgyát képezi, hogy tulajdonképpen milyen hosszú az ideális délutáni alvás. Általában 5 és 30 perc közé teszik az úgynevezett "power nap"-et, ami elegendő ahhoz, hogy az agy lazítson, és kevés ahhoz, hogy az ember kótyagossá váljon tőle. A fél óránál hosszabb délutáni alvással kapcsolatban ráadásul nem is mindig egyértelműen kedvezőek a kutatási eredmények.
A délutáni alvás sokaknál negatívan befolyásolhatja az éjszakai pihenést, amelynek pedig elsőbbséget kellene élveznie a szervezet belső órájának ritmusa miatt. Ez olykor az esti lefekvéshez közeli időzítés eredménye, ezért érdemes lehet inkább kora délután lepihenni.
A délutáni pihenést illetően még mindig nagyon sok a kérdőjel és az egymásnak ellentmondó vélemény. Abban viszont a legtöbb szakértő egyetért, hogy mindenképp végig kell gondolni, hogy mi állhat a megnövekedett napközbeni alvásigény hátterében. Az éjszakai rossz minőségű alvás kompenzációja, esetleg krónikus fáradtsággal, kimerültséggel járó betegség is meghúzódhat az okok között, amiket fontos lehet kivizsgálni.

(femina.hu)

You have no rights to post comments