Egyre több amerikai fordul el a szervezett vallástól

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. április 06. kedd

Az amerikaiak kevesebb mint fele vallja magát vallásosnak, miközben a vallás, főként a kereszténység továbbra is fontos szerepet játszik az Egyesült Államok politikai életében. A Gallup elemző és tanácsadó cég friss felmérése szerint 2020-ban az amerikai felnőttek 47 százaléka jár templomba, zsinagógába vagy mecsetbe, szemben a húsz évvel ezelőtti 70 százalékkal.

Főként a demokrata beállítottságú, vagy pártfüggetlen embereknél csökkent drasztikusan a vallásosság. Húsz év alatt 25 százalékkal csökkent a demokrata, 18 százalékkal a pártfüggetlen vallásgyakorlók száma. Jóllehet, a republikánusok közül is sokan kiszerettek a templomba járásból, de az ő számuk csak 12 százalékkal esett.
Magyarázatként szolgálhat a fent említett adatokra az, hogy nagyon sok amerikai szerint elválaszthatatlanul összeolvadt a vallás a politikai konzervativizmussal, kifejezetten a Republikánus párt esetében – mondta David Campbell, az indianai Notre Dame Egyetem politikatudományi tanszékének vezetője a The Guardiannek...
(index.hu)

You have no rights to post comments