Mit ne egyen, mielőtt megkapja az oltást

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. április 01. csütörtök

A csipszek, reggelizőpelyhek tartósítószerei, a gyorséttermi élelmiszerek csomagolása feledékennyé teszi az immunrendszert...

A mérgező anyagok, az ivóvíz-szennyezés ellen és a vállalati elszámoltathatóságért küzdő amerikai nonprofit aktivista szervezet, az Environmental Working Group új kutatása szerint a feldolgozott élelmiszerekben található vegyszerek módosíthatják az immunrendszer működését, ezzel rontják például a koronavírus elleni oltás hatásfokát.

Immunbutító
A fő veszélyforrások egyike a terc-butil-hidrokinon (tBHQ), egy antioxidáns, amelyet olajok és zsírok tartósítására használnak. Bizonyos főzőolajok mellett felbukkanhat sós ropikban, csipszekben, illetve reggelizőpelyhekben.
Egy 2019-ben közölt, Michigan Egyetemen végzett kutatás kimutatta, hogy a tBHQ fogyasztása visszavetette az influenza elleni oltást követő immunválaszt.
Az ember megkapja a vírust, de az immunrendszer egy része nem tanulja meg a vírusfertőzött sejtek felismerését, így kevésbé hatékony – magyarázta Robert Freeborn, a kutatást vezető doktorhallgató.
Az egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az immunválaszban fontos szerepet játszó T-sejtek lassabban aktiválódtak, és kifejezetten csökkent számban jelentek meg a kisérleti állatok tüdejében. A kutatás második fázisa azt is megerősítette, hogy a tartósítószer rontotta az immunrendszer emlékezőképességét.

Csomagolás és szesz
A másik veszélyforrás a perfluoralkilok (PFAS). Ez egy négyezer anyagból álló család, amely az ivóvízben és az emberi véráramban is kimutatható, ahova leginkább csomagolóanyagokról kerül. Az 1940-es évek óta alkalmazzák őket. Az PFAS-anyagok kulcsa a legerősebb szerves kötések közé tartozó szén-fluorid kötés. Az ilyen anyagok ezért nagyon ellenállóak hővel és nedvességgel szemben, és nagyon lassan is bomlanak le, ami miatt hajlamosak felhalmozódni, ezért kapták az örökvegyszer nevet.
A PFAS-anyagok nagyon sok egészségügyi problémát okoznak, a gyenge immunrendszer mellett megzavarják a belső elválasztású mirigyeket, elhízást és rákot okoznak. Sok helyen felbukkannak, jellemzően például gyorséttermi csomagolóanyagokban. 2019 óta 180 országban – többek között az Egyesült Államokban, Németországban, Dániában és Svédországban – betiltották az összes ilyen anyagot, teljes kivezetésük pedig 2030-ig megtörténik.
A harmadik kerülendő vegyi anyag oltás előtt az alkohol. Az alkohol hatása, a másnaposság és a dehidratáció szintén leterheli az immunrendszert, ami ronthatja az immunizáció eredményét. Az alkohol fogyasztása egyébként ugyenezen okból védőoltás után is kerülendő.
(BestLifeOnline, EWG, MSUToday, index.hu)

You have no rights to post comments