A legcsúnyább nő...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. március 29. hétfő

A 17 éves Lizzie Velasquez zenéket keresgélt a neten, amikor rábukkant A legcsúnyább nő című YouTube videóra.
Legnagyobb megdöbbenésére saját magát látta a felvételen. A nyolc másodperces klipet addigra már több mint négymillióan látták.

„Le voltam döbbenve. De a gyomrom akkor ugrott össze igazán, amikor elkezdtem olvasni a kommenteket” – mondta.
„Minek tartották meg a szülei?” – írta valaki. „El kell ezt égetni” – vélte egy másik. Többen azt tanácsolták, legyen öngyilkos. Lizzie nem bírta ki, hogy végig ne olvassa a több ezer hozzászólást. „Éjszakákat sírtam át. Tizenhét évesen úgy éreztem, vége az életemnek.”
Lizzie Velasquez 1200 grammal és két ritka betegséggel, Marfan-szindrómával és lipodisztrófiával született. Bármennyit eszik, képtelen hízni. Most 32 éves, 152 cm magas, súlya 27 kg. Jobb szemére vak, számos egészségi problémával küzd, szinte állandó orvosi felügyelet alatt áll.
Születésekor az orvos azt mondta a szüleinek, nem tudni, meddig fog élni, de egész életében ápolniuk kell majd. A katolikus házaspár nem kérdezte, miért történt így, csak szerették. A kislányt az iskolában rengeteget csúfolták, társai félve elhúzódtak tőle, a járókelők megbámulták. Szülei azonban mindig biztatták, hogy járjon emelt fővel, mosolyogjon, és mindenkihez legyen kedves, akárhogyan viselkednek vele.
Lizzie a hitének és szülei bátorító szeretetének tulajdonítja, hogy a gyerekkori bántásokat fel tudta dolgozni. Annak is megbocsátott, aki kilenc éve névtelenül föltette azt a videót a YouTube-ra.
„Sokszor nehéz az életem, de lehet, hogy neki még nagyobb nehézségei vannak.” „Számomra a hit a legfontosabb. Mindennek a sziklaalapja az, hogy időnként visszahúzódva imádkozom, beszélgetek Istennel, és tudom, hogy jelen van számomra.”
Lizzie nem adta meg magát sem a haragnak, sem a reménytelenségnek. Egyetemre járt, könyveket írt, tévészerepléseket vállalt, elindította saját YouTube csatornáját, hogy megmutassa, ki ő valójában, és önmaguk elfogadására tanítsa az embereket. Csatornájának jelenleg 240 ezer követője van, a TED-en elhangzott előadását 2013 óta több mint tízmillióan nézték meg a YouTube-on. Virtuális közösség épült körülötte. Ajándékká tette szenvedését: milliók merítenek erőt derűjéből.
(facebook)

You have no rights to post comments