A Hittani Kongregáció döntése értelmében nem lehet megáldani azonos neműek párkapcsolatát

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. március 16. kedd

Nem áldhatja meg katolikus pap azonos neműek élettársi kapcsolatát vagy melegházasságot, mert„Isten nem adhatja áldását bűnre" – idéz az AP amerikai hírügynökség az erről szóló hétfőn megjelent dokumentumból.

A kétoldalas levélben a katolikus egyház doktrínát felügyelő vatikáni hivatal, a  Hittani Kongregáció adott választ egy teológiai kérdésfelvetésre. A kérdés úgy szólt, hogy a katolikus egyháznak módjában áll-e áldásban részesíteni az egyneműek közötti kapcsolatot. A dokumentumot hét nyelven közölték, Luis Francisco Ladaria Ferrer bíboros, a Hittani Kongregáció vezetője írta alá Ferenc pápa jóváhagyásával.  
A rendelet világos különbséget tesz  a melegek és a melegek alkotta párkapcsolatok között. Amíg a melegeket meg lehet áldani, a melegek alkotta párkapcsolatoktól a katolikus egyház megtagadja a lehetőséget, mondván, az áldás jelentette bármiféle szakrális elismerés miatt egy ilyen párkapcsolatot házassággal lehetne összetéveszteni.
A meleg párkapcsolatok megáldásának negatív megítélése nem befolyásolja meleg személyek megítélését – rögzíti a dokumentum.
Ferenc pápa deklaráltan támogatja a meleg párkapcsolatok törvényi elismerését, azaz melegházasságot és az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, de csak polgári jogi, és nem egyházi keretek között. Erről 2019-ben egy mexikói csatornának, a Televisiának beszélt a katolikus egyházfő, de a műsorból végül kivágták a megjegyzéseit, és csak egy tavalyi dokumentumfilmben kerültek nyilvánosságra.
(index.hu)

You have no rights to post comments