A magyarok többsége szerint nincs helye LMBTQ-érzékenyítésnek az óvodákban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. október 17. szombat

Századvég felmérés: A válaszadók 82 százaléka elutasította, hogy ezzel kapcsolatos mesékkel ismerkedjenek a kisgyermekek az intézményekben, - Az elmúlt hetekben dominálta a közbeszédet a Meseország mindenkié gendermesekönyv kapcsán kialakult vita, mely kiadványban szerepet kapnak az LMBTQ- és a transznemű főhősök is. Ennek kapcsán a Századvég megkérdezte a magyar emberek véleményét a könyvről, illetve a kisgyermekeket érintő, szexuális irányultságokra irányuló felvilágosító tevékenységről az óvodákban és iskolákban.

A felmérés rámutat, hogy a magyar társadalom értékstruktúrájában központi helyet foglal el a gyermekek védelme, illetve a harmonikus nevelkedésük biztosításának fontossága. Ezt mutatja az is, hogy a megkérdezettek 91 százaléka aggasztónak találja, hogy a gyerekek a médiában, valamint az online jelenleg is túl sok, az életkoruknak, érettségüknek nem megfelelő tartalommal találkozhatnak, ezzel szemben mindössze a 7 százalékuk szerint nem jelent ez problémát.

A család és a gyermekek védelmének fontossága
Az eredményekből az is látszik, hogy a magyarok számára kulcsfontosságú a család intézménye, illetve az ehhez köthető hagyományos értékek védelme.
A kutatás szerint a válaszadók 95 százaléka gondolja úgy, hogy hazánkban elengedhetetlen a családi értékek védelme, és csupán z százalékuk helyezkedett ettől eltérő álláspontra.  
A megkérdezett magyarok több mint háromnegyede, azaz 79 százaléka, foglalt állást a hagyományos családmodell és az ahhoz kapcsolódó értékek mellett, és mindössze 17 százalékuk gondolta úgy, hogy tovább kellene lépni más együttélési alternatívák felé.
Kicsivel kevesebb, de még mindig nagy számú válaszadó, 69 százalék, értett egyet az állítással, miszerint egy gyermeknek anyához és apához is joga van, egynegyedük azonban kirekesztőnek tartotta ezen kijelentést a többségitől eltérő életformát folytatók vonatkozásában.

Toleránsak vagyunk az LMBTQ-életmódot folytatókkal, de magánügyként kezeljük
Magyarország a rendszerváltás óta lehetővé teszi polgárai számára hogy saját nézeteiknek és igényeiknek megfelelő életmódot folytassanak a jogszabályok keretein belül.
Ezzel összhangban kijelenthető, hogy a megkérdezettek 63 százaléka szerint hazánkban az LMBTQ-életformát követők megfelelő szabadsággal bírnak, és saját elképzeléseik szerint élhetik életüket, ugyanakkor a 25 százalékuk mégis úgy gondolja, hogy szabadságukat tovább kellene növelni.
A megkérdezett magyarok kétharmada (66 százaléka) véli úgy, hogy az LMBTQ-életvitel magánügy, ezzel szemben a válaszadók 17 százaléka szerint közügynek tekinthető, aminek szélesebb körű társadalmi elfogadtatására kell törekedni, míg 15 százalékuk az említett életformát soha, sehol, semmilyen körülmények között nem tartja elfogadhatónak.  
Elfogadhatatlannak tartjuk a kisgyermekek érzékenyítését
A  Labrisz Leszbikus Egyesület gondozásában megjelent, a különböző kisebbségi, illetve homoszexuális és transznemű szereplőket is felvonultató mesekönyvről a megkérdezettek közel kétharmada (64 százaléka) hallott, míg a 35 százalékuk nem értesült.
A válaszadók nagy többsége, azaz 82 százaléka elutasítja, hogy az óvodások és kisiskolások az LMBTQ- vagy transznemű életformát követő főszereplőket megjelenítő mesékkel ismerkedjenek, és mindössze a 15 százalékuk fogalmazott meg ezzel ellentétes véleményt.
Ezzel együtt a megkérdezettek 81 százaléka szerint a megjelölt életkorban elfogadhatatlan az LMBTQ vagy transz érzékenyítés, 17 százalékuk szerint viszont minél fiatalabb korban kezdik a szexuális érzékenyítést, annál jobb.
A Meseország mindenkié könyvvel kapcsolatosan több polgármester is határozott véleménynyilvánítást tett, Csepel és Mezőkövesd vezetői betiltották azt önkormányzati óvodáikban, míg a III. kerületi polgármester védelmébe vette azt, a II. kerületi polgármester, Őrsi Gergely pedig még fel is olvasott volna belőle.
A témában Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus is elmondta a véleményét, amivel heves kritikákat váltott ki többek részéről, erről készült korábbi cikkünket itt érheti el.
(Századvég/Hetek)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés