Az egyháznak szüksége van az új evangelizátorokra

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2011. október 14. péntek
"Új életstílust kell találni a keresztények számára, amelyben mélyen megélik saját identitásukat és ugyanakkor tiszteletben tartját a másikat; mélyen megélik az egyházhoz és a keresztény közösséghez tartozásukat, ugyanakkor készek arra, hogy nem sz?n? lelkesedéssel és örömmel találkozzanak az emberekkel, mindenkivel." - Október 15-én és 16-án az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke, Rino Fisichella érsek vezetésével rendezik meg azt a vatikáni találkozót, amelynek címe: Új evangelizátorok az új evangelizációért – Isten Igéje egyre szélesebb körben terjed...

A megbeszélés szombat délelőtt az új szinódusi aulában kezdődik, majd délután a VI. Pál-teremben folytatódik. A felszólalások után este hat órakor Andrea Bocelli tenorénekes ad koncertet. A program szerint XVI. Benedek pápa este fél 7-kor köszönti az egybegyűlteket.  Október 16-án, vasárnap délelőtt fél 10-kor a pápa szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában a találkozó résztvevőinek.

Rino Fisichella, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke a Vatikáni Rádió olasz adásában adott interjújában rámutatott az összejövetel céljára. Fontosnak tartja, hogy a találkozót a missziók hónapjában, októberben tartják. Be szeretnék mutatni a Szentatyának azoknak az egyházi szervezeteknek a képviselőit, amelyek  az új evangelizációval foglalkoznak. Több ezer ember tevékenységéről lesz szó, de rajtuk kívül is nagyon sokan munkálkodnak ezen a területen, különösen a nyugati világban. A találkozó címének második része – Isten Igéje egyre szélesebb körben terjed – az Apostolok Cselekedeteit idézi: az egyház új apostolait, evangelizátorait akarják bemutatni, akiken keresztül valóban növekszik az Úr tanítványainak száma és terjed Isten igéje.

Fisichella érsek elmondta, hogy szombat délelőtt mutatkoznak be az egyházi szervezetek képviselői: több mint harminc püspöki konferencia, valamint régi és új egyházi mozgalmak, olyanok is, amelyek az utóbbi évtizedekben jöttek létre. Este a különböző csoportok kimennek Róma utcáira, tereire, templomaiba, hogy konkrétan gyakorolják az új evangelizációt, és ez remélhetőleg gyümölcsöket termő jel lesz mások számára is.

Ez az összejövetel jelentősen segíti majd a 2012-ben megrendezésre kerülő szinódust, mert azt bizonyítja, hogy az új evangelizáció már régóta zajlik, és nem pusztán azért, mert a Szentszék egy új dikasztériumot alapított. Boldog II. János Pál huszonhét esztendőn át sokféle módon „provokálta” az egyházat, hogy ismerje fel az új evangelizáció sürgető szükségességét. XVI. Benedek igazi prófétai tettet hajtott végre azzal, hogy létrehozta ezt az új pápai tanácsot, amely összefogja a különféle területeken dolgozó evangelizátorokat. A szinódus számára fontos lesz, hogy megismerheti ezeket a rendkívül pozitív tapasztalatokat és azt a sok ezer fiatalt, akik lelkesen végzik az új evangelizáció tevékenységét.

Az októberi találkozón foglalkoznak majd a család témájával, amely az első helyen áll az evangelizációs területek között. Fontos téma lesz még a liturgia, a politikai jellegű tevékenység, az egységes lelkipásztori munka, a kultúra, a tömegkommunikáció és a bevándorlás is. Ez utóbbi téma is nagy jelentőségű, hiszen keresztények milliói érkeznek országainkba, magukkal hozzák keresztény világuk gazdagságát, ugyanakkor szemben találják magukat Európa, és különösen Amerika egyre inkább szekularizált világával.

Rino Fisichella érsek végül az októberi vatikáni találkozó és a 2012 nagyböjti időszakára meghirdetett Metropoliszok missziója között fennálló kapcsolatról beszélt. Mindkettő jel a püspöki szinódus és az egész egyház számára: felmutatják az új evangelizáció eredményeit. Az emberek sokszor romantikus ábrándokkal fordulnak a múlt felé, mert szerintük csak akkor történtek jó dolgok, vagy idealisztikus elképzeléseket táplálnak a jövő irányában, hátha valaki kitalál valami hatékony módszert, formulát. A találkozó ezzel szemben fel akarja hívni a figyelmet arra, hogy az evangelizáció az egyház küldetése, amely már kétezer éve tart, de amelynek új nyelvezetet kell találnia. Új életstílust kell találni a keresztények számára, amelyben mélyen megélik saját identitásukat és ugyanakkor tiszteletben tartját a másikat; mélyen megélik az egyházhoz és a keresztény közösséghez tartozásukat, ugyanakkor készek arra, hogy nem szűnő lelkesedéssel és örömmel találkozzanak az emberekkel, mindenkivel.

Magyar Kurír

(tzs)

You have no rights to post comments