Egy cigány családról – büntetés és segítség

Kategória: Tanúságtételek, beszámolók Megjelent: 2010. október 01. péntek

 

Az elmúlt id?ben beszámoltam a cigány missziónkról amit Sipos Gyulával végzünk Érden. Most egy hatgyermekes cigány család súlyos helyzetét szeretném elmondani akik tagjai ennek a közösségnek, ahova rendszeresen járunk.

A szülők megélhetési forrása a lomtalanításból adódó értékesíthető hulladék. Munkájukhoz - a családban lévő súlyos halmozottan fogyatékos gyermek miatt, aki az epilepsziás rohamai miatt állandó orvosi felügyeletet, kórházba vitelt igényel –, szükséges, hogy legyen autójuk.

 

Vettek is 5 évvel ezelőtt egy használt autót valakitől, aki azt mondta, hogy ő csak üzembentartó, mert az előző tulajdonossal megegyezett, hogy nem íratja át. (Szegény emberek így kerülik el az átíratással járó anyagi költségeket és a hivatalokban való ügyintézést, amit olykor át se látnak.) Felhívták tehát a korábbi tulajdonost, hogy megvennék az autót, de nincs pénzük az átíratásra - mire a korábbi tulajdonos azt mondta, hogy nem baj eddig sem volt átíratva legyenek ők is üzemben tartók. Megbeszélték, hogy másnap találkoznak Csepelen, ott a férfi aláírja a papírokat – ők el is mentek, de a férfi nem jött. Akkor felhívták telefonon, hogy hol van, erre azt felelte, hogy most nem ér rá, de írják alá nyugodtan a nevében…

 

Később valahogy kiderült, hogy nem hiteles az aláírás, az ember meg – talán, hogy mentse magát? – feljelentette a cigány családunkat közokirat hamisításért. A bíróságon ugyan elismerte, hogy valóban megbeszéltek egy találkozót, azt is, hogy beszéltek telefonon, de azt mondta, hogy már nem emlékszik rá, hogy mit mondott…

 

A Bíróság elfogadta a védekezését (!) a cigány családot pedig 120 000.- Ft-ra büntette – a határozat 2009-ben lett jogerős. A büntetés kiszabása a férj és a feleség között 60-60 ezer forintban oszlott meg. Ők, bár úgy érezték, hogy igazságtalanság történt, mégis törleszteni kezdték a büntetést rendesen, havonta 10 000 forintonként, míg aztán ebben az évben a villanyszámla végelszámolása olyan magas volt, hogy nem tudtak 3 hónapon keresztül fizetni.

A Bíróság újabb végzést hozott – a fennmaradó 60 000.- Ft-t pénzbüntetést fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre váltja át amit október 13-án kell kezdeni és 200-200 napon keresztül tart, együttesen a férfinak és a nőnek! (Hogy mi lesz a hat gyerekkel, az senkit se érdekelt. Se méltányosság, se jóindulat – vajon így történt volna ez akkor is, ha az „elkövetők” nem szegény cigányok?)

 

Hadd ismételjem újra: a családban hat kiskorú gyermek van, közülük egy súlyosan fogyatékos és gyakran kell lélegeztető gépre tenni. Egy gyermeknek asztmatikus rohamai vannak. A többi gyermek 4 km–rel messzebb jár iskolába – a közelben lévő iskolát az önkormányzat megszüntette.

 

Ez a család szegénységében biztos hibát követett el, hogy nem íratta át a gépkocsit, de vajon nem hibás-e az a büntetés, ami 60 000 forint tartozás miatt – ráadásul a fizetési hajlandóság megléte mellett! - egy egész családot hoz még nehezebb helyzetbe.

 

A Bíróság annyi „könnyítést” engedélyezett, hogy ha a család egy összegben október 13-ig befizeti az elmaradt büntetést, akkor nem kell börtönbe vonulniuk. Ezért úgy döntöttünk, hogy gyűjtést rendezünk, hogy akik át tudják élni ennek a családnak helyzetét és bármilyen csekély anyagi támogatással tudnak segíteni, azok ezt megtehessék, s így meg lehessen menteni őket a nagyobb bajtól. Gyűjtünk a cigány közösségben, és gyűjtünk a saját imacsoportjainkban is. Ha valaki szeretne támogatást adni, az megteheti a Szeretet Földje Közhasznú Alapítványon keresztül is (számlaszám: 10700268-04975106-51100005), vagy a címünkre elküldve (Sipos Gyula, 2045 Törökbálint, Templom u. 13.) Ha esetleg több pénz jönne össze, azt a cigány misszió céljaira fordítjuk. Minden pénzzel elszámolunk – ez magától értetődő -, imáinkban hordozzuk jótevőinket, Boross Zoltán plébános atyát pedig megkérjük, hogy hálaadó misét mutasson be értük.

 

Imádsággal és szeretettel: Tarnóczi Mária

You have no rights to post comments