József és Mária - egy igaz ember oltalma alatt - 2. rész

Kategória: Szeretetláng Megjelent: 2016. május 18. szerda

 Egy jó döntés

Mária pedig engedelmeskedett Józsefnek, ahogy József engedelmeskedett az összeíró parancsnak. Nem kerestek kifogást, felmentést, könnyítést.

Vajon mi is így tettünk volna? Ha mi lettünk volna a kilencedik hónapban, mindenórás állapotban, ráadásul a Messiást hordozva, vajon nem gondoltuk volna, hogy nekünk jár egy kis könnyítés?

Isten igazán elsimíthatná ezt a dolgot! Hiszen tulajdonképpen mi csak Őt féltjük, amikor nem akarunk elmenni a fárasztó útra! És Isten biztos azt is megérti, hogy ha otthon maradunk ahol már minden elő van készítve a szülésre, ahol tiszta ágy, jó rokonok és felkészült bába segíthet! Sőt, éppen az az Isten akarata, hogy mi gondoskodjuk az újszülött teljes védelméről és ez csak akkor lehetséges, ha mi is nyugodt körülmények között lehetünk! Isten majd elrendezi, hogy minket ne zaklassanak az összeírók…

 „Szerencsére” József és Mária nem így gondolkodott. Ők engedelmeskedtek és így Isten akarata megvalósulhatott az életükben.

 „József is fölment Galilea Názáret nevű városából Júdeába, Dávid városába, Betle-hembe, mert Dávid házából és nemzetségéből származott, hogy összeírják jegyesével, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt. Ott tartózkodásuk alatt elérkezett a szülés ideje. Mária megszülte elsőszülött fiát, bepólyálta és jászolba fektette, mert nem jutott nekik hely a szálláson.” (Lk 2, 4-7)

 Mindaz ami megtörtént Betlehemben nem történhetett volna meg máshol. Nem érthetnénk meg Isten végtelen kiszolgáltatottságát és szeretetét, ha nem lett volna a jászol a barlang-istállóban. A pásztorok – akik később Jézus hű segítői lettek – nem hallhatták volna az angyali hírüladást és a bölcsek is hiába keresték volna a Királyt – a csillag csak az üres barlangot mutathatta volna. (Mert lesz még üres barlang - az üres sír, Jézus Krisztus feltámadásának a helye. Isten így foglalja keretbe a Megváltó dicsőséges és megrázó történetét. És ahogy az egyik barlang fölött angyalok zengtek Hozsannát a Megszületettnek, úgy zengtek Dicsőséget a másik fölött a Feltámadottnak!)

Istenünk, kérünk add meg nekünk a jó döntés kegyelmét! Ámen.

 Részlet Sípos (S) Gyula: Mária titka című könyvből. Kapható Budapesten a Ferenciek terén néhány katolikus könyvesboltban, vagy megrendelhető az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. levélcímen. (Ára 900 Ft)

You have no rights to post comments