Mária neve, Mária hite - 1. rész: Mária új neve

Kategória: Szeretetláng Megjelent: 2016. április 15. péntek

Vegyünk most közelebbről szemügyre két fontos dolgot: Mária „nevét” és Mária hitét. Az ószövetségi elképzelés szerint a név mintegy összefoglalja és képviseli viselője személyiségét. Jézus Krisztusnál könnyű ezt megérteni, hiszen Jézus annyit jelent, mint Isten megszabadít – és valóban, Jézus Krisztus a Szabadító, aki kiváltott minket a sötétség birodalmából és Atyja országának polgáraivá tett minket.

Keresztelő Szent János neve azonban már nem egyszerűen a János szó értelmének betűzgetése. A Jelenések könyve egy figyelemre méltó dolgot ír a nevekkel kapcso-latban: „Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek az egyházaknak: A győztesnek rejtett mannát adok és egy fehér követ. A kövön új név van, amelyet senki más nem ért, csak aki megkapja.” (Jel 2, 17) János megértette az ő „új nevét” és amikor megkérdezték tőle, meg is mondta:

„Akkor ki vagy? Választ kell vinnünk azoknak, akik küldtek minket. Mit mondasz magadról?” Ezt felelte: „A pusztában kiáltó szó vagyok: Egyengessétek az Úr útját”, amint Izajás próféta mondta.” (Jn 1, 22-23)

Hasonlóképpen Mária, ez a fiatal lány is megértette már, mi az ő mennyei neve: „az Úr szolgálója vagyok” (Lk 1, 38)

Bárcsak mi is így értenénk már a mi mennyei nevünket! Bárcsak már mi is a győztesek közé tartoznánk, akik megértették létük lényegét, Isten királyságában betöltött szerepüket és meg is élik azt!

Isten ismeri a mi valódi személyiségünket és azzal folyat párbeszédet. Ha azonban mi híján vagyunk az önismeretnek, akkor „elbeszélünk egymás mellett”. Isten hiába szól hozzánk, ha makacsságunk, önigazultságunk, helytelen önképünk és elképzeléseink miatt azt nem halljuk meg. Például Isten bátorítani akar valaminek a megtételére és nekünk meg is lennének az adottságaink, képességeink annak elvégzésére, de szorongó lelkületűek vagyunk vagy összetört a szívünk az eddig átélt csalódásoktól, esetleg nem akarunk nehézségeket az életünkbe  - és nem tesszük meg amit megtehetnénk. Akarunk valamit de nem jól akarjuk, nem jó cél érdekében vagy nem helyes eszközökkel. Alul- és/vagy túlértékeljük önmagunkat, tükörbe nézünk de nem valódi önmagunkat látjuk, hanem csak egy hamis, illúziókkal és görcsökkel torzított képet… Milyen fontos lenne, hogy előre jussunk az Isten szerinti valódi önismeretben és Isten-ismeretben!

Mennyei Atyám! Szeretnék tiszta és szép életet élni, szeretném, ha életem kibonta-kozhatna a Te áldásod alatt. Nagy akadály azonban, hogy nem ismerem eléggé sem önmagamat, sem Téged és a Te akaratodat az életemben. Kérlek ezért most Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárására, hogy Szentlelked által vezess el a helyes önismeretre, add meg sze-mélyiségem helyreállítódását, hogy Téged teljes szívemmel megismerjelek, szerethesselek és követhesselek! Köszönöm Istenem, hogy meghallgatod imámat! Ámen.

Részlet Sípos (S) Gyula: Mária titka című könyvből. Kapható Budapesten a Ferenciek terén néhány katolikus könyvesboltban, vagy megrendelhető az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. levélcímen. (Ára 900 Ft)

 

 

You have no rights to post comments