Karácsony előtti ez + az

Kategória: Munkanapló Megjelent: 2014. december 21. vasárnap

Rövid ismertető az ünnep előtti utolsó napok munkáiról: adventi előadások, cigány misszió, Imanap hazánkért, ingyenes imafüzet, karácsonyi műsor a kórházban...

- Nagy örülök, hogy két helyen - Törökbálinton és Csepelen - is megtarthattam (sipos) az adventi előadás-sorozatot. Csepelen már elhangzott szombaton az utolsó rész, hétfőn este még törökbálinton elmondom, aztán lesz a szokásos kis ajándékozás. (Kihúztuk egymás neveit, akiért imádkoztunk az elmúlt időszakban, és most kis ajándékkal lepjük meg...) Az elhangzott előadásokból az első rész begépelt változata már olvasható a honlapunkon, illetve a harmadik rész megnézhető videón...

- Tarnóczi Marika szorgalmasan gyűjti és adja tovább az általunk látogatott érdi családoknak a karácsonyi szeretet-csomagokat. Több jó dolog is történt, remélem hamarosan olvashatunk tőle egy beszámolót is.

- Postacímeinkre (több, mint 500 cím) és az internetes levelező listára is szétküldtük a január 18-i Imanap Hazánkért felhívó levelét. Ha valaki szeretne kérni az ingyenes imafüzeteinkből (Imádságok hazánkért 2.), írjon bátran és küldöm!

- Az Olajág idősek otthonában szombaton volt az utolsó adventi igeliturgia, kedden pedig a közösségünkkel a Szeretetláng kápolnabeli imádság után a Szanatóriumba megyünk ikis karácsonyi műsort adni a betegeknek.

Aztán karácsonyi ünnepek - de utána folytatjuk! :-)

Áldott ünnepeket kívánva, imával és szeretettel: Gyula

Hozzászólások   

#1 Keresztelő 2014-12-23 06:14
http://mno.hu/data/cikk/1/26/40/35/cikk_1264035/image001_uj_fekvo_lead.jpg
Nemrég érdekes fotó érkezett szerkesztőségün kbe: a kép Józsefvárosban készült, ahol az önkormányzat számos juttatással segíti a rászorulókat.
A fényképet az MNO egy olvasója készítette, aki arra lett figyelmes, hogy ketten az önkormányzattól szociális alapon, ingyenesen kapott karácsonyfát egy nagy értékű luxusautó csomagtartójába n helyezik el. Olvasónknak szöget ütött a fejébe, hogyan lehetséges, hogy a rászorultsági alapon osztogatott karácsonyfát olyanok kapják meg, akik – legalábbis az autó alapján – feltételezhetőe n luxuskörülménye k között élnek.
Megkerestük az önkormányzatot, hogy milyen feltételekkel lehet „szociális” karácsonyfához jutni; itt elmondták, hogy karácsonyfát az kaphat ingyenesen az önkormányzattól , aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül (ezen a jogcímen kapnak a legtöbben), aki rendszeres szociális segélyben vagy házi segítségnyújtás ban részesül, esetleg átmeneti otthonban vagy krízislakásban él; valamint az olyan idős emberek, akik kapcsolatban állnak a Családsegítő Központtal.
Egyébként azt, hogy valaki valóban rászorul-e az ingyenes karácsonyfára, az önkormányzatnak nincs módja a helyszínen ellenőrizni – mondták el kérdésünkre; ha az ügyfél behozza a megfelelő igazolásokat, hogy részesül a fenti támogatási formák valamelyikében, akkor megkapja a fenyőfát az önkormányzattól.
Azaz jelen pillanatban semmilyen eszköz nincs a helyhatóságok kezében abban az esetben, ha valaki például hamis papírokkal, vagy más módon igazolja azt, hogy rászoruló, közben a tágabb környezete számára egyértelmű, hogy luxuskörülménye k között él – „terepjáróval jár a segélyért”, ahogy a megkérdezett illetékes mondta; erre lehet jó példa a fent bemutatott karácsonyfa-ügy , már ha a fényképen szereplő személyek valóban a saját részükre szerezték meg az ingyen fát.
Amit viszont az önkormányzat részéről is jeleztek, reményeik szerint a szociális rendszer jövő évre tervezett átalakítása megszünteti majd ezeket a vadhajtásokat, és „véget vet a segélyekkel való visszaélés időszakának Magyarországon” . Mivel a legtöbb fenti támogatás elbírálása és megítélése önkormányzati hatáskörbe kerül, így nem csak az ezekkel a juttatásokkal való visszaélést szorítják vissza, hanem például – ha igaz volt a történet – az ilyen karácsonyfa-ügy eknek is véget vethetnek egyszer és mindenkorra.

You have no rights to post comments