Lantosi Nóra: Királynő libamájjal

Kategória: Irodalom Megjelent: 2016. december 15. csütörtök

Két hentes sakkozott  a pultnál. Az egyik egy fiatal óriás , amint meglátta, hogy vevő jelent meg a standjánál máris ugrott, hogy kiszolgáljon.  A  csarnok  szépe  várta. - Libamájat kérnék, úgy negyven dekát! – Libazsírban vagy sertészsírban tessék kisütni, úgy a jó! Már mérte is ki az adagot és  becsomagolta  a gyönyörű példányt. – Kézcsók!  -„Matt” Ezt a játszmát ma én nyertem! Holnap revansot vehetsz! - társa belesöpörte a bábukat a dobozba,  lehúzta a rolót és pakolni kezdett.

Évek óta csatáztak a sakkban és a húseladásban. Ha nem volt  vevő  akkor játszottak, ha eladni kellett  az volt a győztes aki a legtöbbet keresett aznap. Néhány hónapja nagy volt a tét. Megjelent a piacon egy gyönyörű  nő  aki élvezettel vásárolgatott. Nézelődött, kipakoltatta az árut, szaglászta a finomságokat. Mindkét hentesnél vásárolt. Ki lesz a győztes? Akinél többet költ.  Órákig  rendezték  a pultjaikat, fodrászhoz mentek, fogorvoshoz, sőt ecetes vízzel átmosták egyenként az áruikat. Csak úgy  csillogtak  a vesék,a májak, hívogatóan meredeztek a  kolbászaik . Az  infralámpától valóságos  show műsor kerekedett a húsos pultokban. Amikor a nő belépett a csarnokba már terjedt a hír „ Itt a királynő!” Izzott a levegő, sercegtek a pecsenyék, begyűltek a vásárlók is a hentes  sarokhoz . Fogadásokat kötöttek, ki lesz a bajnok. Véres csata  folyt , a királynő csak kóstolt. A libamájvásár napján egálban álltak.
Aztán másnap nem nyitott ki az egyik, a rolója lehúzva maradt. Várta a sakktábla a pultnál és a társa, de hiába. Déltájban telefonált, az   üzenetrögzítő válaszolt a hívásokra. Estére derült ki, kórházba került, válságos az állapota. A következő nap  nehezen  telt az idő, jöttek a vevők, vásároltak, érdeklődtek a kollégájáról. Megjelent a”királynő” is , nézelődött a zöldségek között, aztán a pultokhoz ért. Megállt, várta a szokásos játszmát. Az egyetlen hentes egyedül sakkozott. Észrevette a nőt, szólt a segédjének, menjen a standhoz, szolgálja ki a vevőt.  Szép összeget fizetett a hölgy,  még sem  örült .Néhány perc múlva becsomagolta a sakk készletet és elindult a kórházba .                                
A   kórteremben  a  csövek és kattogó  géphangok között a fehér takaró alatt  feküdt a sporttársa.   A nővérke csak néhány percet engedélyezett neki.  -  Nálam  járt a királynőnk, keresett Téged !- Elővette a bábukat, felállította a kezdő állást .-  Revans! Ébresztő!  A beteg megmozdult, a jobb keze remegni kezdett. Megjelent a nővér, az ügyeletes orvos is.  Negyed óra múlva a paciens már ült és  játszott .- „Matt”!- sóhajtotta egy óra múlva. Még akkor is görcsösen szorította  királynőjét  amikor az ágya körül behúzták a függönyt.

You have no rights to post comments