Könnyek - Balog Elemér novellája

Kategória: Irodalom Megjelent: 2014. május 21. szerda

- Van fájdalom benne, mi? - mondta a szomszédasszony, a tele-novellától könnyes szemmel, a gangon állva. Nagyon megrendítette a szegény főszereplő nő élete. A hihetetlen nagy mű arra épült, hogy az egyszerű sorban élő lányt befogadja egy család, aki aztán nagyon csúnyán bánik vele, kihasználva szegénységét és tehetetlenségét. Nagy érzelmek és szélsőséges, eltúlzott jelenetek tömege. A szomszédasszonyok még sokáig beszélgetnek, fejtegetik a sorozatban történteket.

Közben kihúzták a kukát a ház elé, nemsokára jönnek a szemetesek. Egyszer csak megjelenik egy rongyos gyerekkocsit toló viszonylag fiatal nő. A koszos, háromkerekű kocsin már kikukázott, számára értékes holmik vannak. A lány nem szép, de nem is csúnya,  talán csak egy kis mosakodás és egy jó ruha átlagos nővé változtatná. Felnyitja a kukát és beletúr. Ahogy mélyebbre nyúl, a tartály mellé kiesik valami, de ő csak túrja tovább, hiszen lehet benne kajamaradék, ami jó lesz a kutyának, vagy annak a kismalacnak amit nem rég sikerült venniük.
Az asszony a házból meglátja a kukázót. Az arcán még ott van néhány könnycsepp nyoma mikor elindul felé. Útközben a seprűért nyúl, de nem a nyelét fogja, hanem fordítva. Feltépi a kaput és teljes erőből végigvág a kuka fölé hajló lány hátán. A lány feljajdul a fájdalomtól. Elugrik a kukától és ami a kezében volt addig, azt is szétszórja. Az asszony teljes erőből oktatni kezdi:
- Teszed le te büdös cigány, hogy mered szétdobálni a szemetet? - Az ijedt lány csak áll. Azt sem tudja mit csináljon, nem mer szólni se.  Az arcán a fájdalomtól végigcsordulnak a könnyek, de összeszedi bátorságát és a gyerekkocsiért nyúl, amin a napi értékek vannak. Szó nélkül eltolja és még az árnyéka is eltűnik az utcáról.
Könnyek. Az egyik a hatás könnyei. A másik a fájdalomé és a megalázottságé. Könnyek, amik felszáradnak és nyomtalanul eltűnnek, és könnyek, amik után egy élet gyötrelme marad.

Balog Elemér novellája

You have no rights to post comments