Kurt Vonnegut amerikai író tanácsa középiskolásoknak

Kategória: Irodalom Megjelent: 2023. szeptember 17. vasárnap

2006-ban egy középiskolai angol tanár arra kérte a diákokat, hogy írjanak egy híres írót és kérjenek tanácsot. Kurt Vonnegut volt az egyetlen, aki válaszolt - a válasza pedig nagyszerű:

"Kedves Xavier Középiskola, és Ms. Lockwood, és Perin, McFeely, Batten, Maurer és Congiusta urak:
Köszönöm a barátságos leveleket. Ti aztán tudjátok, hogy kell felvidítani egy igazán öreg szivart (84) a naplementés éveiben. Már nem vállalok nyilvános szerepléseket, mert most már semmire sem hasonlítok, mint egy iguánára.
Amit mondani akartam nektek, ráadásul nem tartana sokáig. Hogy megtudd, mi van benned, zene, ének, tánc, színészet, rajz, festészet, szobrászat, költészet, fikció, esszé, riport - bármilyen jól vagy rosszul -, nem azért, hogy pénzhez és hírnévhez juss, hanem megtapasztald, hogy mivé válhatsz, hogy rájöjj, mi van benned, hogy növekedjen a lelked.
Komolyan! Úgy értem, mostantól kezdd el, csinálj művészetet és csinálj egész életedben. Rajzolj egy vicces vagy szép képet Ms. Lockwoodról, és add oda neki. Táncolj haza iskola után, és énekelj a zuhany alatt és így tovább. Vágj arcot a krumplipürédbe. Tégy úgy, mintha te lennél Drakula gróf.
Itt egy feladat ma estére, és remélem Ms. Lockwood megbuktat, ha nem teszed meg: Írj egy hatsoros verset, bármiről, csak rímelve. Nincs tisztességes tenisz háló nélkül. Csináld olyan jól, amennyire csak tudod. De ne mondd el senkinek, hogy mit csinálsz. Ne mutasd meg és ne szavald el senkinek, még a barátnődnek, szüleidnek, vagy akárminek, vagy Ms. Lockwoodnak. Rendben?
Tépd fel ici-pici darabokra, és dobd ki őket széles körben elválasztott szemetes tárolókba. Rájössz, hogy versedért már dicsőséges jutalmat kaptál. Megtapasztaltad az azzá válást, sokkal többet tudtál meg arról, ami benned van, és növekedett a lelked.
Isten áldjon benneteket!
Kurt Vonnegut"

(facebook)

You have no rights to post comments