Néhány "napi firka", rajz és szöveg

Kategória: Irodalom Megjelent: 2022. október 09. vasárnap

Enni vagy nem enni; Ötös; Szögek; Kengyel... újabb napi firkák és rajzok, egy kis hétvégi szórakozás, tessék parancsolni:

 (Enni vagy nem enni)
Enni vagy nem enni? Az itt a kérdés. Hány kalória van egy tobozban? És ha csak a magok felét enném ki belőle? Egy-kettőt elropogtatok, időnként szabad egy picit bűnözni is… vagy nem? Most karcsú vagyok ugyan, de a derekam lehetne egy kicsivel vékonyabb, és sajnos még mindig össze tudom fogni a hasamon a bőrt… Vagy vigyem haza a téli raktárba? Az uram már így is alig szuszog, ha meglátja, ezt is megeszi, végül dagadt disznó lesz belőle, már így is alig férünk el a szobában… és ahogy horkol! Talán mégis jobb lenne, ha én enném meg. Állítólag a tobozmagban lévő olajak jót tesznek a bőrnek és a szőrnek is, az enyém meg olyan gondozatlannak tűnik, hiába voltam tegnap is fodrásznál… bár azt mondja, ez a divat, én meg mindig naprakész vagyok, és ez igaz is, és a testemet is slankítja, ha hátul a szőr felborzolt… Hajajaj, most akkor egyek, vagy ne egyek? Talán egy kicsit csipegethetek belőle, csak egy-két szemet… nem lát most senki, ugye?!

 (Miért örülsz?)
Rád se bírok nézni, amikor így örülsz. Bolond vagy teljesen? És ne gyere nekem azzal, hogy milyen szépen süt a Nap, meg csiripelnek a madarak, mert kit érdekel? Hát nem látod, hogy milyen rossz minden?! Na jó, az ebéd tényleg finom volt, de hogy jön az ide? És az se érdekel, hogy szerinted egészséges vagyok, ugyan honnan tudod te azt? Lehet, hogy már halálos beteg vagyok, csak még nem jöttek ki a tünetek! Igenis, a levegő is szennyezett, a víz is, az étel is tele van mindenféle bacikkal, meg adalékokkal, én azért is fertőtlenítek mindent és a maszkot is használom, ez nem ijedezés, hanem bölcs előrelátás… Na és, ha bezárkózom, akkor mi van? Nem olvastad, hogy megint kiraboltak egy családot és azt a hidat is felrobbantották? Jó, azt Afrikában, de hidak nálunk is vannak, bármi megtörténhet! Ez a te örömöd, úgymond optimizmusod egyszerűen gyerekes. Komoly ember nem heherészik ilyen körülmények között! Komolyan mondom, rosszul vagyok tőled! Mondj csak egy jó hírt! Most született a gyereked? Ó, gratulálok – hanyadik is? Tényleg? Ti meg vagytok őrülve! Ebbe a világba?

 (Ötös)

Ötöst kaptam
az iskolában
és büszke voltam rá

aztán teltek az évek
és már ciki volt.

Egy ötös volt
a zsebemben
és gazdag voltam

aztán teltek az évek
és már ciki volt.

Most megint van egy ötösöm…

 (Szögek)
Morbid mondatok:
- Szöget ütött a fejembe…
- Rám szegezte a szemeit…
- Nem jó, kisebb szöget zárt be…
- A százas szög az tíz centi, vagy tompa szög?
És a klasszikus: aki kalapács, az szögnek lát mindent.

 (Kengyel)
A kengyel lengyel, pedig cseh.
A játék magyar, pedig kínai.
Én is magyar vagyok… apai nagyanyám Magyar névre hallgatott egy kis faluban, nagyapám Sipos, anyai nagyanyám Bíró nevezetű a szolnoki alvégen, nagyapám Bartha vasutas, ő a háború után hamar elhunyt. Amikor beleszerettem Jézusba, megkérdeztem édesapám, nem szorult-e belénk egy kis zsidó vér, annyira akartam volna hasonlítani Megváltómra, de apu kiábrándított. Az évek során aztán kiderült, hogy mégsem vagyok eléggé magyar: hol túl liberális, hol túl konzervatív, hol túl lázadó, hol túl csendes, de mindenképp hazaáruló és nem jó magyar és keresztény. Viszont a feleségem Kovács-lány, az elég jó hangzású név ahhoz, hogy talán a gyerekeim még itthon lehessenek otthon...

FIGYELEM! Hamarosan megjelenik a Napi firka könyv! Ha most legalább 3.000 Ft-tal támogatod a könyv megjelenését, akkor nevedet beleírjuk a kötetbe a támogatók névsorába, és tiszteletpéldányt küldünk (ha szeretnéd, dedikálva)! Támogatást lehet küldeni az alapítványunk számlaszámára, vagy a postacímünkre (vagy személyesen).
Fontos! Ha támogatod a kiadást, kérlek, mindenképpen írd meg a nevedet és címedet, hogy tudjuk, hová kell küldeni a könyvet és milyen nevet írjunk bele!!! Levélcímek: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Sipos Gyula, 2045 Törökbálint, Templom u. 13; az alapítványunk számlaszáma: Szeretet Földje Közhasznú Alapítvány, 10700268-04975106-51100005
Hálás köszönettel: a szerzők.

(Rajz: ifj. Sipos Gyula, szöveg: Sípos (S) Gyula Facebook: Napi firka, #napifirka )

You have no rights to post comments