Napközis mesék 2021/8 - Ki a legjobb?

Kategória: Irodalom Megjelent: 2021. április 21. szerda

Napközis mesék 2.a

Sípos (S) Gyula: Ki a legjobb?

B. Barnus által mondott szereplők: Villám McQueen (Verdák) és Szuszi nyuszi

Villám McQueen semmi másra nem vágyott már, csak egy kis kikapcsolódásra. A világ körüli versenysorozat 16. állomásához értek. Eddig 15-ször kellett rajthoz állnia a leggyorsabb, legtrükkösebb, és időnként a legveszedelmesebb versenyautókkal, és minél többször győzött, annál többen akarták őt legyőzni, hogy ezzel szerezzenek hírevet maguknak: ők még a legendás Villám McQueen-nél is jobbak!

Egy szabad napja volt a Hungaroringen rendezett futamig. Úgy döntött, hogy kihasználja a lehetőséget egy kirándulásra. Hajnalban titokban szürke fóliával ragasztotta le a karosszériáját, hogy senki se ismerhessen rá, aztán feltankolt és halkan kigurult az útra. Átvágott Budapesten és déli irányban elhagyta a várost. Csak nézelődött: befordult az egyik sarkon, ki a másikon, míg végül egy különös helyre érkezett. A kihalt utcákon egy lélek se mozdult, távolról viszont mintha valami morajlást hallott volna. Elindult a hang irányába, és egy hosszú, széles, kanyargós utcához ért, aminek egyik végénél versenyzők gyülekeztek: kutyák, macskák, motorok, egy roller és egy sportkocsi, de még egy nyuszi is volt közöttük. Az út két oldalán nézők álltak, kis csoportokban. Az egyik kanyarnál a szurkolók melegítettek, néhányan hangosan kántálták: Szu-szi, Szu-szi!
-Vajon melyik versenyzőnek szurkolnak? – tanakodott magában Villám. - Talán a sportkocsit hívják Szuszinak? Vagy valamelyik szuszogós kutyát? - Odagurult hozzájuk, hogy megkérdezze tőlük.
-Nem tudod, ki Szuszi? Hát a mi bajnok nyuszink! Olyan gyors és ügyes, hogy még Villám McQueen-t is legyőzné!
-Őt talán mégsem – mosolygott Villám -, Ez a Szuszi mégiscsak egy nyuszi! Villám meg sokszoros bajnok versenyautó…
-Bajnok bárki lehet, de Szuszi csak egy van! Szu-szi, Szu-szi! – Biztatták hangosan kedvencüket.
-Na, majd én megmutatom! – gondolta Villám, aki kicsit megsértődött, hogy őt egy nyúllal egy lapon emlegetik. A rajtvonalhoz gurult, és Mennydörgés álnéven ő is benevezett a versenybe.
Ahogy elindult a futam, Villám rögtön az élre állt. Mögötte a sportkocsi, mellette ott loholt egy kutya, és nagy csodálkozására a versenyroller és Szuszi nyuszi is. Beletaposott a gázba, és a hosszú egyenes szakasz végére jócskán le is hagyta a többieket.
-Amatőrök! – gondolta -, ez nekem csak játék. A kanyarnál aztán fékeznie kellett, s ekkor hirtelen valami elé vágódott! Szuszi nyuszi volt az, aki lassítás nélkül, olyan sebességgel vette be a kanyart, amit Villám addig elképzelhetetlennek tartott.
-Nehogy már! – kiáltott fel, és teljes erőre kapcsolt, ismét lehagyva Szuszit. Előnye azonban csak a következő kanyarig tartott, amikor lassítania kellett. A visszapillantó tükörben látta, ahogy a nyúl száguld felé, de nem lassít, nem is kanyarodik, hanem… Egyszerűen oldalra pattan, be a kanyar ívébe és már rohan is egyenesen tovább, megelőzve őt.
-Ezt meg hogy? – ámult el Villám, de gondolkodásra nem sok ideje maradt, fel kellett pörgetnie a motort, ha utol akarta érni Szuszit. Végül csak a célvonalnál sikerült, ahová pont egyszerre értek be, messze leelőzve a többieket.
Szuszi nyuszit rögtön körbe vették a rajongói, és úgy ünnepelték. Villám McQueen azonban mindenképp beszélni szeretett volna vele, ezért megkérte, vonuljanak külön egy másik utcába, hogy beszélhessen vele. Szuszi beleegyezett, és a barátaival együtt követték őt. Amikor magukra maradtak, Villám lehúzta magáról a szürke álcázó fóliát, bemutatkozott – a többiek nagy ámulatára -, majd bocsánatot kért:
-Ne haragudjatok, nem akartam senkit becsapni, csak titokban akartam maradni és egy kicsit kikapcsolódni… de Szuszi nyuszi tudása lenyűgözött! Szeretném megtanulni tőle ezt a kanyar-technikát, mert ilyet még senkitől se láttam!
-Nem lesz az könnyű neked – válaszolta Szuszi nyuszi -, mert lábbal könnyebb pattanni, mint kerékkel. De azért próbáljuk meg! Azt a lényeg, hogy a kanyarban ne bedőlni akarjál, hanem a gumijaiddal hirtelen pattanva repülni a kanyar irányába!
Egész nap gyakoroltak. Estére már sikerült is néha az új technikával kanyarodni, de hogy éles helyzetben, a versenynapon is meg tudja-e ezt csinálni a versenyautó?
Másnap az egész társaság ott volt a Hungaroringen, a lelátókon. Villám a rajt előtt még felintegetett nekik, ők pedig kórusban kántálták: Vil-lám, Vil-lám!
Aztán megszólalt a duda, feldübörögtek a motorok, száguldottak az autók, jött az első kanyar – és a nézőtéren hirtelen döbbent csend támadt. Csak Szuszi nyusziék ugrottak fel, hangosan kiáltva: Sikerült! Megcsinálta! Vil-lám! Vil-lám!

ui.: Mivel újra járunk iskolába, ezért videón nem olvasom fel, csak az osztályban...

You have no rights to post comments