Szeleburdi és Kelekótya a majálison

Kategória: Irodalom Megjelent: 2020. július 15. szerda

Itt egy új kis mese és egy ajánlat...
A mese: Szeleburdi és Kelekótya a majálison
Kelekótya békésen feküdt az ágyán és a plafonon mászkáló legyeket nézte, amikor Szeleburdi bekiabált az ablakán:
- Kelekótya komám, gyere a ki a rétre, már elkezdődött a majális!

Majális, ez ám a nagyszerű szórakozás! Céllövölde, körhinta, horgászás műanyag halakra, törökméz és medvetalp, enni- és innivaló, gyerekek és felnőttek, vidámság, és… hopp, ez meg micsoda?
A rét sarkában kisebb tömeg gyülekezett. Kiderült, hogy itt rodeózni lehet, de nem ám akárhogyan! Aki egy percig fennmarad a ló nyergében, elnyeri az óriás tortát. Nem akármilyen tortát, hanem csoki tortát, de akkorát, hogy abból a fél falut jól lehet lakatni!
Szeleburdi rögtön jelentkezett, ő bizony megüli azt a lovat!
- Komám – mondta Kelekótya -, ültél te már lovon valaha? Hiszen látod, a többiek is leestek.
- Nem nagy dolog az – válaszolta a barátja -, csak fel kell ülni rá, aztán rajta maradni.
No hiszen, Szeleburdi ugyan felült a lóra, az meg rögtön ugrálni, forgolódni, bakolni kezdett, ahogy a gazdái betanították, s mire tízet számoltak volna, már le is esett a nyeregből.
Szeleburdi felkászálódott a földről, s fájós fenekét simogatva ment a barátja mellé.
- Talán, ha odaragaszthattunk volna a nyereghez – tűnődött Kelekótya -, akkor fenn maradtál volna.
Szeleburdi ránézett nagy szemekkel:
- Hogy te milyen okos vagy! – És már futott is haza, egyenesen a sufniba, annak is a sarkába, s már kente is a nadrágját, annak is az ülepét a tapétázásból visszamaradt ragasztóval. Akkor aztán nagy délcegen visszasétált a majálisra a rodeóhoz.
- Engedjetek csak oda, most úgy megülöm a lovat, hogy le se tudtok szedni róla!
Viccnek mondta ezt Szeleburdi, de szóról szóra beteljesedett. Ahogy felszállt a lóra, jó erősen odanyomta a fenekét a nyereghez, s bizony úgy odaragadt, hogy hiába forgolódott a ló, hiába ágaskodott, toporzékolt, a fiú nem esett le róla. Nagy ujjongás támadt, s még nagyobb lett, amikor Szeleburdi, megmámorosodva a sikertől, bejelentette, hogy az óriás tortát pedig úgy vágják fel, hogy mindenkinek jusson belőle egy szelet. Az öröm és tapsvihar egészen addig tartott, míg Szeleburdinak le nem kellett szállnia a lóról, hogy ő is megehesse a maga csoki tortáját. Le kellett volna szállnia, de akkor derült ki, hogy onnan bizony le nem tud jönni, hacsak nem a fenekéhez ragadt nyereggel együtt!
Így történt, hogy Szeleburdinak nyereggel a fenekén kellett hazamennie egy másik nadrágért.
A falu népe még sokáig emlegette, hogyan történt, amikor Szeleburdi mindenkit megvendégelt egy szelet tortával, bár ráment a gatyája is... Sípos (S) Gyula
Az ajánlat pedig: most kedvezményes áron lehet megkapni a meséskönyveinket (Sárkányszelídítők, Ármányos sárkányos), és ajándékként egy novellás kötetet is választhatsz (33 rövid történet és néhány hosszabb, Kisvárosi történetek) Postaköltséget nem számolunk fel! A meséskönyvek ára 2.000 Ft/db

Kiadványainkról bővebben lehet lehet tájékozódni a Könyveink menüpont alatt: http://szeretetfoldje.hu/index.php/konyveink

 

You have no rights to post comments