Beomlott egy földalatti radioaktívhulladék-tároló

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2017. május 13. szombat

Beomlott egy földalatti radioaktívhulladék-tároló a Washington államban lévő Hanfordban, az Amerikai Egyesült Államokban. Az omlást napokig nem vette észre senki. Kedden vették észre, de valószínűleg négy nappal korábban történt az eset, de egyelőre nem tudják pontosan megmondani, mikor történt.

A kormány szerint nem szabadult ki a sugárzás az omlás hatására a földalatti szeméttelepről, de átvizsgálják az esetet, mi okozhatta a nukleáris hulladékhoz vezető földalatti alagút beszakadását. Egy 2015-ös energiaügyi kormányzati vizsgálat már felvetette, hogy az alagutak veszélyesek, és már tervben volt a felújításuk, és a hulladék elszállítása is, de azt többször elhalasztották.
Egy radioaktív hulladékkal foglalkozó cég alkalmazottja, Alex Smith azt mondta az NBC-nek, hogy ilyen gondatlanságnak nem szabadna előfordulnia, nem fogadható el, hogy négy napig szivároghatott volna a sugárzás a felszínre, mondta. A hulladéklerakóban egyébként vasúti vagonok, mozdonyok vannak, melyekkel 1956 és 1988 között szállítottak plutóniumot atomerőműveknek. A munkálatok során ezek a járművek átvették a sugárzást, ezért kellett eltemetni mindet.
(index.hu)

You have no rights to post comments