Történelmi jelentőségű találkozó hazánkban?

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. június 29. hétfő

A római katolikus és az ortodox egyház 1054-ben szakadt szét, és jó húsz éve tervezik már a két egyház vezetőjének találkozását, de ez eddig valahogy soha nem jött össze. Most viszont nagyobb rá az esély, mint bármikor, a találkozó pedig akár Magyarországon is lehet.

Kirill pátriárka és Ferenc pápa első találkozóját egy semleges ország láthatná vendégül, például Ausztria vagy Magyarország, nyilatkozta Hilarion volokalamszki metropolita, a moszkvai patriarchátus külügyi vezetője a Corriere della Sera olasz napilap vasárnapi számában az MTI beszámolója szerint.
Azt mondta, nem szerepel az agendában Ferenc pápa látogatása Moszkvába, de terveznek egy találkozót Kirill pátriárka és a pápa között. Szerinte a moszkvai pátriárka és a katolikus egyházfő találkozója egy semleges országban lesz, ami azt jelenti, hogy nem Moszkvában vagy Rómában. Már több ország ajánlkozott a találkozó helyszínéül, például Ausztria és Magyarország.
1997-ben II. Alekszij pátriárkának II. János Pállal kellett volna találkoznia, de akkor a találkozó elmaradt. Tavaly Ferenc pápa azt mondta újságíróknak, akármikor készen áll a moszkvai pátriárkával találkozni. A római egyházhoz 1,2 milliárd hívő tartozik, a 250 milliós ortodox kereszténységen belül az orosz ortodox egyház 165 millió hívőt tart számon.
(index.hu)

You have no rights to post comments