Újabb támogatások a családoknak és a gyerekvállaláshoz

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. február 17. kedd

Folytatódik a családok gyermekvállalási hajlandóságának ösztönzése - jelezte Novák Katalin, a területért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában. Kiemelte: "Senkinek az életébe nem akarunk beleszólni. Senkinek nem akarjuk megmondani, hány gyereket vállaljon, ahhoz szeretnénk segíteni a leendő szülőket, hogy képesek legyenek annyi gyereket vállalni, amennyit terveztek."

Számos kedvezményt biztosít a kormány a gyermekvállaláshoz - hangsúlyozta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin a korábbi átalakításokon túl emlékeztetett a friss házasoknak szóló kedvezményre.
"A házasság a gyermekvállalás előszobája, a gyermekek után járó családi adókedvezménynek az előszobája, ez az összegből is látszik, hiszen az egy gyermek után járó családi adókedvezmény 10 ezer forint havonta, ez ötezer forint és addig kapja a házaspár, ameddig meg nem születik az első gyermek. Ha két éven belül nem születik, el is esnek ettől a kedvezménytől, tehát ilyen értelemben ez szorosan a gyermekvállaláshoz kötődik."
Az államtitkár a július 1-jén induló Családi Otthonteremtési Kedvezmények is beszélt.
"Ez egy 500 ezer forinttól 3 millió 250 ezerig terjedő összeg. A nagysága attól függ egyrészt, hogy hány gyermek van a családban: több gyerek több pénzzel jár, másrészt a lakás mérete is számít, illetve az, hogy milyen energiafokozatú az ingatlan. Díjazzuk azt, ha olyan korszerű energiafelhasználással működőt vásárolnak a fiatalok, amiben egyébként a rezsiköltségük is alacsonyabb tud lenni."
Novák Katalin megjegyezte, hogy a pozitív kiállásra helyezik a hangsúlyt.
"Senkinek az életébe nem akarunk beleszólni. Senkinek nem akarjuk megmondani, hány gyereket vállaljon, ahhoz szeretnénk segíteni a leendő szülőket, hogy képesek legyenek annyi gyereket vállalni, amennyit terveztek."
Az államtitkár szerint a házastársak és az élettársak nagyjából 95 százalékban ugyanazokat a feltételeket kapják.
A már most is igénybe vehető a 2014 januárjától létező diplomás és gyed és gyed extráról Novák Katalin azt mondta: "nagy az érdeklődés a gyed extra iránt, ez különböző elemekből áll. Az egyik a munka és gyed arról szól, hogy a gyeden lévő anyukának vagy apukának, ha visszamegy dolgozni, nem kell lemondania a gyermek után járó juttatásokról. Ez korábban nem így volt. A másik egy korábbi teljesen igazságtalan helyzetet tett rendbe, a testvérgyed arról szól, hogy bármilyen gyors egymásutánban születnek is a gyerekek, mindegyik után megkapják a családok azt a támogatást, ami megilleti őket. Voltak olyanok, akik azt mondták, nézték a naptárt és inkább kitolták az újabb gyermekvállalás idejét, amíg ki nem futott a támogatás. Ez nem egy jó korlát, ezért megváltoztattuk. A harmadik elem a diplomás gyed, ami arról szól, hogy ha egy pár a felsőoktatási tanulmányai alatt vagy a végzés után egy éven belül vállalna gyereket, egy évig kaphatja az édesanya a gyedet, ez korábban nem volt, hiszen biztosítotti jogviszonyhoz volt kötve, tehát munkaviszonyt feltételezett."
Az államtitkár elmondta: "a munkahelyvédelmi akció arról szól, hogy a munkaadóktól veszünk át terheket, azáltal, hogy olcsóbb egy kisgyerekes anyát alkalmazni."
Novák Katalin szólt a nagycsaládoknak kiírt szociális üdülési pályázatról is. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány felhívására jelentkezők több mint negyven szálláshely közül választhatnak. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta: az üdüléshez fizetendő önrész egy négygyermekes családnak 3-6 éjszakára 20 ezer forint, plusz az idegenforgalmi adó. Novák Katalin az Erzsébet-program pályázatait ismertetve azt mondta: a kormány célja az, hogy minden gyermek eljuthasson nyári táborba, például a Balatonhoz.
Ötvenmillió forintos keretösszegű támogatást kaphatnak a családbarát címre pályázó munkahelyek, ez a duplája a korábbi támogatásnak, a pályázható összeg is ugyanilyen mértékben emelkedett - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.
Novák Katalin hozzátette: számos dologgal segíthetik a vállalkozások a családos alkalmazottakat, ilyen lehet a részmunkaidő, a távmunka, a csúsztatott munkakezdés- vagy befejezés. Az államtitkár szerint a munkahelyek, amelyek el szeretnék nyerni a családbarát címet, már azzal is nyernek, hogy elgondolkodnak azon: hogyan tehetnének többet a családos munkavállalóikért.
(inforadio.hu)

You have no rights to post comments