A világ válasza a Házasság hetére

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. február 16. hétfő

"Nem hagyjuk válasz nélkül a Házasság hete kirekesztő, a valóságot legfeljebb csak részben tartalmazó üzenetét..." - többek között ezt nyilatkozta a Társaság a Szabadságjogokért programvezetője. Kampányt szerveztek, amelynek keretében neves közéleti emberek, írók szólaltak meg a szerintük tarthatatlan helyzet miatt...

"A házasság intézménye folyamatosan változott a történelem folyamán – és változik ma is. Önkényes és igazságtalan az éppen most, éppen Magyarországon hatályos házasság-fogalmat örök érvényűnek tekinteni, és elfogadhatatlan, hogy a magyar szabályozás, illetve gyakorlat „időben visszafelé” halad" – olvasható a mondjigent.tasz.hu oldalon. A jogvédő szervezet célja, hogy a hetero házasságok mellett azonos érvényt szerezzenek az élettársi, az azonos neműek közti, a gyámságra szorulók, vagy a menekültek házastársi kapcsolatainak is.
 A kampány keretében a jogvédő szervezet magyar kortárs írókat hívott segítségül: mindegyikük egy-egy novella segítségével mutat rá, hányféle olyan magyar állampolgár van, akik a jelenleg hatályos jogszabályok szerint nem házasodhatnak össze a szerelmükkel, és miként diszkriminálja az állam a saját polgárait, ahelyett, hogy védelmet és jog előtti elismerést biztosítana számukra.
 "Jogfosztottak lettek a magyar mozaikcsaládok, azaz mindenki, aki nem házasságban, hanem élettársi kapcsolatban él. Nincsenek egyenlő jogaik a szivárványcsaládoknak, a gondnokoltaknak és a harmadik világból érkezőknek" – olvasható a TASZ sajtóközleményében.
Tóth Krisztina egy értelmileg enyhén visszamaradott lány szerelmének történetét meséli el, Kiss Tibor Noé a transzszexuálisok életébe enged bepillantást, Gerlóczy Márton a melegek családjogi diszkriminációjáról írt, Karafiáth Orsolya pedig arról, hogy az élettársi jogviszony a hatályos magyar jogszabályok csak akkor ismerik el családnak, ha már gyerek is született a kapcsolatból.

"Nem hagyjuk válasz nélkül a Házasság hete kirekesztő, a valóságot legfeljebb csak részben tartalmazó üzenetét, és büszkék vagyunk arra, hogy e válaszok megfogalmazásban neves magyar írok is szerepet vállaltak – kiállva a sokszínűség, a diszkriminációmentes társadalom és jogi környezet mellett" – nyilatkozta Bagyinszky Ferenc, a TASZ programvezetője. A Társaságnak írt a fentiek mellett Kemény Zsófi, Tompa Andrea és Pungor András is...
(divany.hu)

Hozzászólások   

#1 lausdeo 2015-02-16 14:26
A TASZ vezetőinek és a novellistáknak:  „Azért jöttem a világba, hogy ítéletet tartsak, hogy akik nem látnak, azok lássanak, és akik látnak, azok vakok legyenek.” Amikor a körülötte álló farizeusok közül ezt néhányan meghallották, megkérdezték: „Csak nem vagyunk mi is vakok?” „Ha vakok volnátok – felelte Jézus –, nem volna bűnötök. De azt állítjátok: Látunk. Ezért megmarad bűnötök.” (Jn 9, 39-41)

You have no rights to post comments