Még élnek, de már kihaltak

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. december 17. szerda

Már csak öt darab északi szélesszájú rinocérosz van a világon, mert a hatodik, a negyvennégy éves Angalifu, aki a San Diegó-i állatkertben élt, vasárnap elpusztult.

A maradék öt állat is fogságban él. A faj utolsó képviselőit pont azért csak állatkertekben lehet megtalálni, mert a szabadon élő fajtársaikat az utolsó szemig kipusztították az afrikai orvvadászok. Az ötből egy szintén San Diegóban él, három Kenyában (ebből egyet, a hímet Sudannak hívják, ez kicsit megkavart korábban, ezért állította a cikk eleinte azt, hogy egy orrszarvú Szudánban él), az ötödik pedig Csehországban.
A faj tulajdonképpen már kihalt, az élő egyedek túl idősek a szaporodáshoz, ráadásul már csak egy hím van köztük. A szaporodásra már csak mesterséges megtermékenyítéssel van esély, az ehhez kellő mintákat már le is vették a gondozók, de kis esélyt látnak arra, hogy sikerrel járnak.
Az északi szélesszájú orrszarvú a 20. század elején még tízezerszámra élt Közép- és Kelet-Afrika szavannáin, az orvvadászok 1970-re alig ötszázat hagytak, ebből maradt mára öt.
(index.hu)

You have no rights to post comments