Atombombájuk van az iszlám terroristáknak

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. december 03. szerda

Úgynevezett piszkos atombombát készített a kezébe került radioaktív anyag felhasználásával az Iszlám Állam - állítják a terrorszervezet egyes tagjai. A bejelentésnek lehet alapja.

Az Iszlám Állam (IS) nevű terrorszervezet, amely megszállta a polgárháború sújtotta Szíria, illetve Irak egy részét, a korábban birtokába került 40 kilogramm urán felhasználásával piszkos atombombát készíthetett - jelentette a RIA Novoszty orosz hírügynökség. A szervezet arról vált hírhedtté, hogy tömeggyilkosságokat hajtott végre és lefejezte egyes nyugati túszait. Az ENSZ becslései szerint 80 országból 15 ezer önkéntes csatlakozott az IS-hez.
A piszkos bomba nem hagyományos értelemben vett atombomba, amely nukleáris robbanással pusztít, hanem egy olyan tömegpusztító fegyver, amelyben egy hagyományos bombát radioaktív anyaggal kombinálnak. Így a piszkos bomba felrobbantása radioaktív szennyezést okoz. Az IS nevében fecsegő terroristák azt állítják, hogy az iraki Moszul városának elfoglalása után került a kezükbe az urán a helyi egyetem kutatólaborjából.
A militáns csoport a közösségi médián keresztül fenyegeti az embereket, azt ecsetelve, milyen következményekkel járna, ha bombát Londonban robbantanák fel. A hírt, mintegy mellesleg - erről jut eszembe kezdetű mondatban - a szervezet egyik ismert twitterező fanatikusa hintette el a világhálón. Azzal idegesíti olvasóit, hogy jelenleg a fegyver bevetésének lehetőségeit és következményeit mérlegelik.
A bejelentést komolyan kell venni. A Reuters még júliusban jelentette, hogy az IS valóban lopott nukleáris anyagokat a Moszuli Egyetemről. Terrorista csoportok rátették kezüket radioaktív anyagokra olyan régiókban, amelyek kicsúsztak a központi kormány ellenőrzése alól - idézte a hírügynökség Mohamed Ali Alhakimot, Irak ENSZ-nagykövetét. A diplomata szerint az anyagok alkalmasak tömegpusztító fegyverek készítésére.
(napi.hu)

Hozzászólások   

#1 Keresztelő 2014-12-03 17:26
Valamikor elkerültem az országúton három személyautót, mert nem volt kedvem megvárni, hogy elhatározzák, mikor akarják felvenni a közúti forgalom szokásos sebességét.
A barátom megkérdezte, nem szégyenled magad?
Meglepődtem és nem felejtem ne hogy mégis valami szégyenletes dolgot műveljek.
Most mégis ilyesmi készül, amikor nem teszem meg a szükséges lépéseket, hogy a környezetemben az állandó betegséget okozó sugárzó anyagokat szórjanak el.

You have no rights to post comments