Ferenc pápa: A 75 éves püspök menjen nyugdíjba!

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. november 06. csütörtök

Kötelező érvényűvé vált az egyházmegyéket és más hivatalokat vezető püspökök nyugdíjba vonulásának 75 éves korhatára a katolikus egyházban – közölte Ferenc pápa döntését szerdán a Vatikán.

Az egyházi nyugdíjintézkedés a L’Osservatore Romano szentszéki napilap szerdai számában való megjelenéssel lépett hatályba. A korhatár eddig is 75 év volt, de az életkor betöltésével nem volt kötelező a nyugdíjba vonulás, a pápa vagy elfogadta a püspökök nyugdíjazási kérelmét, vagy visszautasította.

A nyugdíjba vonulással egy időben a püspököknek minden más addig betöltött országos szintű feladatukról is le kell mondaniuk. A kötelező nyugdíjazás a segédpüspökökre, valamint a római kúria hivatalait vezető bíborosokra is vonatkozik.

A Vatikán honlapján közölt pápai dokumentum hét pontban módosítja a püspöki szolgálatra és nyugdíjra vonatkozó eddigi egyházi rendelkezéseket. A dokumentum vatikáni bemutatásán elhangzott, hogy Ferenc pápa a vatikáni reformmal megbízott bíborosi tanács javaslatait követve tette kötelezővé a 75 éves korhatárt. Az egyházfő ezzel módosította a római kúria működését szabályozó Pastor Bonus apostoli konstitúciót is, amelyet II. János Pál vezetett be 1988-ban.

Újdonságnak számít az is, hogy mostantól „rendkívüli esetekben” az egyházfő felszólíthatja a püspököt a pásztori szolgálatról való lemondásra. Elemzők szerint ez felér a távozásra való kényszerítéssel. Eddig az egyházfő ha ezt szükségesnek találta, csak arra kérhette meg a püspöktársát, hogy fontolja meg a lemondását.

„Püspöknek lenni nem kitüntetés, hanem szolgálat” – hangoztatta a pápa szerdán a Szent Péter téren tartott általános audiencián.

(mno.hu)

You have no rights to post comments