Először ünnepeltük szent II. János Pál pápa emléknapját

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. október 23. csütörtök

Szentté avatása óta első alkalommal ünnepli az egyház a közel 27 éves pápaságot megért Karol Wojtyła liturgikus emléknapját.

Idén április 27-én Ferenc pápa emelte az oltár dicsőségére XXIII. Jánossal együtt, majd ünnepét október 22-ére jelölte ki. 1978-ban ezen a napon mutatta be II. János Pál a péteri szolgálatának kezdetét jelentő szentmisét. A lengyel pápa az egyház közelmúltbeli történetének egyik legszeretettebb személyisége. Ez a szeretet kilenc évvel ezelőtt bekövetkezett halála óta is egyre csak növekszik.
Ferenc pápa az általános kihallgatáson a lengyel zarándokokat köszöntve megemlékezett Szent II. János Pál liturgikus emléknapjáról. Kiemelte: „Wojtyła pápa mindenkit arra hívott, hogy tárja ki a kapukat Krisztus előtt. Hazájába tett első látogatása során kérte, hogy a Szentlélek újítsa meg Lengyelország földjét. Az egész világot emlékeztette az Isteni Irgalmasság misztériumára. Lelki öröksége ne merüljön feledésbe, hanem ösztönözzön az elmélkedésre és a konkrét cselekvésre az egyház, a család, a társadalom java érdekében” – kérte Ferenc pápa.
Az emléknapon a római Gemelli-kórház második emeletének kápolnájában délután 5 órakor szentmisét mutatnak be abból az alkalomból, hogy Szent II. János Pálnak szentelik az egészségügyi intézmény istentiszteleti helyét. Pápasága során tíz alkalommal kezelték a kórházban Karol Wojtyłát. A szertartás során elhelyezik a kápolnában a szent vérereklyéjét.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments