Papi pedofília - bemutatták a bizonyítékokat

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. szeptember 27. szombat

A Vatikánban kedden letartóztatott volt pap számítógépein pedopornográf fotók és videók tömegét találták a Corriere della Sera olasz napilap értesülése szerint. A tizenévesekkel készült felvételekből több mint százezret találtak a Wesolowski által 2008-2013 között a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban vezetett nunciatúra asztali számítógépén. További fotókat és videókat rejtett a volt nuncius hordozható számítógépe is, amelyet gyakori utazásai során magával vitt, írta az MTI.

A Corriere della Sera úgy tudja, az ügyben nyomozó vatikáni és Santo Domingó-i hatóságok szerint fennáll a gyanúja annak, hogy Józef Wesolowski nemzetközi pedofil szervezet tagja. Elektronikus levelezése segítségével igyekeznek rekonstruálni azt a hálózatot, amellyel a volt pap kapcsolatban állt. A feltételezések szerint a hálózathoz tartozik Francisco Javier Occi Reyes diakónus, a volt nuncius egykori munkatársa, akit szintén pedofília vádjával a karib-tengeri ország rendőrsége tavaly nyáron tartóztatott le.

A Vatikánból érkező hírek szerint Józef Wesolowski letartóztatásakor azt mondta, mindent meg tud magyarázni. A vatikáni ügyészek a következő napokban hallgatják ki őt. Olasz sajtóértesülések szerint nem hajlandó távozni Rogelio Ricardo Livieres Plano, a paraguayi Ciudad del Este püspöke, akit a Szentszék csütörtökön mozdított el tisztségéből. Levelet írt a Vatikánba "alaptalannak és jogtalannak" nevezte eltávolítását hangsúlyozva, hogy a rá féltékeny püspöktársai bosszújáról van szó.

A püspök hozzátette: miközben Ferenc pápa a párbeszéd egyházát hirdeti, neki nem volt lehetősége a pápával beszélni. "Ferenc pápának az Úr előtt kell majd elszámolnia ezzel..." - írta a püspök, akivel szemben az a vád merült fel, hogy elhallgatta az egyházmegyéjében történt szexuális visszaéléseket. A La Repubblica napilap a papok által elkövetett szexuális visszaélések eseteit kivizsgáló Hittani Kongregáció 2000-2012 közötti adatait közölte. Ezek szerint a 2000-2009 időszakban évi 300 bejelentés érkezett, 2010-2012 között évi 600. Az áldozatok 10 százaléka kisgyerek, hatvan százaléka fiatalkorú, a többiek felnőttek voltak. Pedofília miatt 2011-2012 között 400 papot helyeztek laikus státusba.

(index.hu)

Hozzászólások   

+2 #2 szerk 2014-09-28 19:56
Kedves Gabi! Nem a pedofília a cikk lnyege, hanem az, hogy Ferenc pápa a megtisztulás útján vezeti az egyházat.
Azért nekem az megütötte a szívem, hogy több, mint százezer (!!!) fotó és video - a nuncius úr még az utazásaira is magával vitte őket - hogy van ez? Megyünk repülőgépen, átnézzük a pedofil gyűjteményünk legfrisebb darabjait, aztán leszállunk és szentmisét mutatunk be...?
Csak remélni merem, hogy ez a tisztulási folyamat nem áll le!
(Egyébként pedig nem, nem tudtunk és most sem tudunk erről eleget. és nem az a kérdés, hogy egy liberális újság miért ír ilyeneket, hanem az, hogy a keresztény sajtó miért nem tárta/tárja fel ezeket az ügyeket és miért nem igyekszik minden erejével a megújulás útját támogatni írásaival, riportjaival, fellépéseivel.. .)
#1 gabi 2014-09-28 18:32
Tudjuk, hogy vannak pedofilok az egyházban, csak azt nem tudjuk minek kell ezt a témát állandóan éltetni.
Egy indexnél igen,sejthető de egy katolikus oldalon?

You have no rights to post comments