Ferenc pápa: „Bátrak vagytok, mert ma bátorság kell a házassághoz”

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. szeptember 04. csütörtök

A szerdai általános audiencia végén Ferenc pápa köszöntötte az arab nyelvű zarándokokat, különösen is az Irakból érkezetteket. Mint mondta, az Egyház édesanya, aki kiáll elesett gyermekei mellett, ápolja a betegeket, felkutatja az elveszetteket, megvédi kiszolgáltatott és üldözött fiait.

Éppen ők, a védtelen és üldözött emberek állnak az Egyház szívének középpontjában. Az Egyház velük együtt szenved, és büszke rájuk. Belőlük meríti erejét és hiteles tanúságtételét az üdvösség, a megbocsátás és a szeretet üzenetéhez. „Átölellek mindannyiótokat!” – fordult hozzájuk a pápa, majd az Úr áldását és oltalmát kérte rájuk.

Ezután a Szentatya köszöntötte a lengyel zarándokokat: „Kedves barátaim! Ezekben a napokban számos lengyel városban emlékeznek a második világháború kitörésének 75. évfordulójára. Bízzuk Isten irgalmasságára mindazokat, akik életüket vesztették a haza és a testvérek iránti szeretetből. Fohászkodjunk a béke ajándékáért Európa és a világ minden nemzete számára, Mária, a Béke Királynője közbenjárására.”

Az olasz hívek köszöntésekor a Szentatya csatlakozott Terni, Narni, és Amelia püspökének megnyilatkozásaihoz, akik a munkahelyek védelmében szólaltak fel. A pápa aggodalmának adott hangot a súlyos helyzet miatt, amit a közép-olaszországi Terni település számos családja él át a ThyssenKrupp vállalat tervei miatt. Erőteljes felhívásában felszólította az érintetteket, hogy ne a profit logikája érvényesüljön, hanem a szolidaritásé és az igazságosságé. „Minden kérdés középpontjába, így a munkával kapcsolatban is, a személyt és annak méltóságát kell helyezni! A munkával nem lehet játszani! Aki a pénz, az üzlet, a több nyereség miatt elveszi a munkalehetőséget, legyen tudatában annak, hogy a személy méltóságát veszi el” – hangzott Ferenc pápa felhívása.

A terni acélművek a multinacionális német acélipari vállalat, a ThyssenKrupp tulajdonába került. Néhány héttel ezelőtt a vezetőség bemutatta az új ipari tervet, amelynek részeként 5 év alatt 100 millió euró megtakarítást és 550 munkahely megszüntetését tervezi. A cél a vállalat nyereségességének visszaállítása. A terni cég alkalmazottai éhségsztrájkot hirdettek. Az olasz kormány is a munkavállalók mellett állt ki.

A szerdai általános kihallgatás végén a pápa hagyományosan köszöntötte a fiatalokat, a betegeket és az ifjú házasokat. „Bátrak vagytok, mert ma bátorság kell a házassághoz” – szólt az ifjú párokhoz a Szentatya, aki szeptember 14-én, vasárnap reggel a Szent Péter-bazilikában fog esketni, majd arra biztatta őket, hogy élő kapcsolatot ápoljanak Istennel, hogy szerelmük egyre igazabb és tartósabb legyen.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments