Ferenc pápa kérése Del Pieróhoz, Messihez

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. szeptember 03. szerda

A vallás és a sport szerepéről beszélt Ferenc pápa hétfőn, amikor az első vallásközi mérkőzés játékosaival találkozott, közöttük az argentin Lionel Messivel és az olasz Alessandro del Pieróval.

A vatikáni audienciateremben tartott találkozón többségében argentin és olasz labdarúgók vettek részt. Közöttük volt az egykori futballcsillag Diego Maradona és az olasz válogatott jelenlegi két klasszisa Gianluigi Buffon és Andrea Pirlo is.

A békéért szervezett vallásközi mérkőzést Ferenc pápa a háborúkkal szembeni jelképes üzenetnek nevezte. "Ez a mérkőzés azt bizonyítja, hogy a különböző vallások hívei anélkül, hogy lemondanának identitásukról, összhangban élhetnek, egymás iránti kölcsönös tiszteletben. A vallások békére, nem gyűlöletre hivatottak" - hangoztatta az egyházfő. Arra kérte a játékosokat, testvérként nyissák meg szívüket, mivel ez az élet és a sport eredeti célja.

"A sport, különösképpen a labdarúgás fontos emberi és társadalmi jelenség, amely mély hatást gyakorol a divatra és gondolkodásra" - hangoztatta Ferenc pápa. Arra kérte a labdarúgókat, hogy a pályán és a pályán kívül is példaképek legyenek. Annak tanúi, hogy a "sport életöröm és ünnep, a népek együttlétének jelképe faji, nyelvi és vallási diszkrimináció nélkül".

A római olimpiai stadionban hétfő este sorra kerülő mérkőzés az első vallásközi futballtalálkozó. A kezdeményezést a volt argentin labdarúgó Javier Zanetti és felesége, Paola vezette jótékonysági szervezet indította el. A nyolcvanezres római stadion teljes bevételét az Alternatíva az életnek elnevezésű projekt kapja, amely több ezer gyereknek és fiatalnak kíván tanulási lehetőséget nyújtani Buenos Aires legszegényebb városnegyedeiben. A vallásközi mérkőzés másik szervezője a szintén ugyanezzel foglalkozó Schola Occurrentes hálózat, amelyet a Pápai Tudományos Akadémia tart fenn.

A mérkőzést a RAI olasz közszolgálati rádió-televízió egyenesben közvetíti. A köztudottan labdarúgó-szurkoló Ferenc pápa nem lesz jelen a stadionban.
(origo)

You have no rights to post comments