Bevándorlás Amerikában és Magyarországon

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. augusztus 28. csütörtök

Két hír: Többségben a kisebbség az Egyesült Államokban - első alkalommal fordul elő, hogy nem a fehér bőrű diákok lesznek többségben az amerikai állami iskolákban - valamint: A bevándorlók helyett inkább a romáknak adna munkát a magyar miniszterelnök. Részletek:

1. Többségben a kisebbség az Egyesült Államokban
Első alkalommal fordul elő, hogy nem a fehér bőrű diákok lesznek többségben az amerikai állami iskolákban.A 2014–15-ös tanévben az etnikai kisebbségekhez tartozó diákok lesznek többségben, elsősorban a spanyol ajkúak számának növekedése miatt – derül ki a statisztikai adatokból. Ez a folyamat az 1990-es évek közepétől töretlen.
Az elmúlt két évtizedben megduplázódott a spanyol ajkúak száma, és a trend a következő tíz évben is valószínűleg folytatódni fog.
Az idei tanévben ők adják a diákok 26 százalékát, de várakozások szerint 2020-ra az arányuk eléri a 30 százalékot.
Az afroamerikaiak 15 százalékot tesznek ki – számolt be a BBC.

Inkább magániskolába járnak
Azt nem részletezték, hány százalékot tett ki az ázsiai, a bennszülött amerikai és a csendes-óceáni szigetekről származó diákok aránya, csak annyit írtak, hogy a tanulók 3 százaléka vallja magát etnikailag vegyesnek.
A fehér bőrű diákok adták a kilencvenes években a tanulók majdnem 65 százalékát – ez az arány 2020-ra várhatóan 45 százalék körülire csökken.
A Pew Research Center azonban az adatokkal kapcsolatban fontosnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy egészen más a helyzet a magániskolákban, ahol sokkal magasabb a fehér bőrű diákok aránya. Márpedig az Egyesült Államokban minden tizedik gyerek magániskolába jár.

2. Bevándorlók helyett a romáknak adna munkát a magyar miniszterelnök

"A bevándorlást nem támogató politikát fogunk folytatni" – mondta Orbán Viktor hétfőn a nagykövetek éves eligazításán, amikor kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a bevándorlók helyett inkább a cigányságnak adna munkát.
A bevándorláspolitika kérdésében Magyarország markáns álláspontot képvisel, és ez is olyan téma, amelyben "elválnak a liberális és a nem liberális szemléletű államok" – fejtette ki a miniszterelnök nyitóbeszédében hétfőn a külképviselet-vezetők szokásos éves fórumán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

A bevándorlás témáját Szabadhegyi Péter londoni magyar nagykövet vetette fel, akinek kérdésére Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország "kőkemény", a bevándorlást legkevésbé sem támogató politikát képvisel, "mert nem tekinti értéknek egy homogén közösség megbontását". Meglátása szerint az európai bevándorláspolitika álszent, hipokrita, nincsenek erkölcsi alapjai, és semmilyen célszerűség nincs benne.
Ezt a gondolatot folytatva a kormányfő kitért a cigányság helyzetére is, ám ezek a mondatok az MTI tudósításából éppúgy kimaradtak, mint a hivatalos miniszterelnöki honlapon közölt összefoglalóból. Orbán Viktor ugyanis a bevándorlás kérdésével összefüggésben elmondta azt is: "A 10 milliós európai cigánysággal szemben felelőtlenség lenne nem őket segíteni abban, hogy otthon jussanak munkához, hanem máshonnan érkezett bevándorlókkal elvégeztetni ezeket a munkákat."

A miniszterelnök bevándorlással kapcsolatos megjegyzéseire a Wall Street Journal tudósítója is felfigyelt, az amerikai üzleti napilap hosszan idézi Orbán Viktor említett mondatait. Külön kiemelték, hogy a miniszterelnök a kérdésre válaszolva visszautalt a belgiumi Ypres-ben, a júniusi világháborús centenáriumon, illetve a közvetlenül utána rendezett uniós csúcson kifejtett álláspontjára.

"Az uniónak világossá kell tennie, hogy meg akarja állítani a migrációt. (...) A migrációt nem tartjuk menedzselendő, jól irányítandó folyamatnak, hanem le kell állítani" – mondta akkor a kormányfő, aki a nagyköveteknek elárulta, kétféle reakció érkezett erre a mondatra.
"Volt olyan, aki irigykedett, mert bár szeretné, nem mondhat ki ilyeneket, míg mások – akiknek nem sikerült megfordítani a demográfiai trendeket a családpolitikával – nem értettek ezzel egyet" – idézte a miniszterelnököt a WSJ, amely beszámolt a családalapítást ösztönző magyar jogszabályokról is: a többi között a háromgyermekes családoknak nyújtott támogatásokról, illetve az Emmi üdvözlőlapjairól.

Az amerikai lap ugyanakkor, világbanki adatokat idézve, arra is utal, hogy Magyarországot a migrációs problémák – abszolút értékben legalábbis – nem érintik annyira, mint az Európai Unió nyugati tagállamait. Ugyanerről tanúskodik az Eurostat legfrissebb elérhető adatsora is.
Magyarország valóban nem elsődleges célország, sokkal többen mennek innen külföldre. Az uniós statisztikai hivatal az adatokat a KSH-tól kapta, amely közölte, hogy a hivatkozott tábla a 2012-ben hazánkba bevándorlókat tartalmazza, 2012. január 1. és december 31. között tehát összesen 33 700 ember költözött Magyarországra.
Ebből 20 300 fő külföldi állampolgár, míg 13 400 fő magyar állampolgár volt – utóbbiak lehetnek régebben Magyarországról kivándorolt emberek, akik most visszatértek, vagy akár külföldön honosítottak, kettős állampolgárok is. Ugyanakkor – folytatódik a tájékoztatás – 2014. január 1-jén 140 536 külföldi állampolgárt tartottak nyilván.

(origo.hu)

You have no rights to post comments