Az új-zélandi püspökök imavirrasztást kérnek a pápától Gáza békéjéért

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. augusztus 04. hétfő

Az új-zélandi püspöki konferencia a következő kéréssel fordult Ferenc pápához: hirdessen meg egy imavirrasztást Gáza és az egész Közel-Kelet békéjéért, a Szíria békéjéért a Szent Péter téren 2013. szeptember 7-én megtartott imatalálkozóhoz hasonlóan. A Vatikáni Rádió tájékoztatását olvashatják

A nyílt levélben, amelyet John Dew wellingtoni érsek írt alá, a főpásztorok szomorúságuknak és aggodalmuknak adnak hangot a rettenetes gázai konfliktus miatt. Hangsúlyozzák, hogy tehetetlennek érzik magukat, és ezt az érzést egyedül az állandó ima enyhítheti, amelyben fohászkodnak a konfliktus befejezéséért és az alapját képező, régóta fennálló kérdések megoldásáért.

Az ország főpásztorai arról tájékoztatják a pápát, hogy bátorították híveiket: támogassák a gázai Caritas munkáját, gyűjtsenek adományokat a humanitárius segélynyújtáshoz. „Felszólítottuk híveinket, hogy imádkozzanak egyedül és közösségekben a konfliktus befejezéséért. Mindenkinek, aki békében él, kötelessége, hogy mindent megtegyen mások kiengesztelődéséért” – írják az új-zélandi főpásztorok. Felsorolják azokat a károkat, amelyeket az izraeli-palesztin konfliktus okozott a gázai gazdaságnak és hangsúlyozzák: az ott élő emberek nem élhetnek azzal a jogukkal, hogy elmeneküljenek a harcok elől.

Emlékeztetnek a június 8-án a Vatikánban megtartott találkozóra, amelyen a Közel-Kelet békéjéért imádkoztak a pápa meghívására Izrael és Palesztina államfői. A püspökök hangsúlyozzák: még soha nem került sor ilyen találkozóra a történelemben.

Annak a meggyőződésüknek adnak hangot, hogy Ferenc pápa erkölcsi tekintélyével mindent megtesz annak érdekében, hogy véget vessenek a harcoknak és eljussanak az igazi és tartós békéhez Izrael és Palesztina között. Végül az új-zélandi püspökök magukévá teszik a gázai Szent Család-plébánia felhívását és kérik a pápát, aki az evangélium hiteles tanúja: hirdessen meg egy globális imavirrasztást, hogy véget vessenek ennek a hatalmas pusztításnak.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments