A kislétai gyilkosság ötödik, a roma holokauszt hetvenedik évfordulójára

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. augusztus 02. szombat

A kislétai gyilkosság ötödik, a pharrajimos, vagyis a roma holokauszt hetvenedik évfordulójára a Szent Egyed Közösség közleményt adott ki, amelyet az alábbiakban olvashatnak:

 

„Találjanak bennetek a cigányok olyan testvérekre, akik azzal a szeretettel szeretik őket, amellyel Krisztus szerette a leginkább kitaszítottakat” – kérte Ferenc pápa az „Egyház és a cigányok: az evangélium hirdetése a perifériákon” elnevezésű, a Vatikánban, 2014. június 5-én megrendezett találkozón.

2009. augusztus 3-ra virradó éjjel Kislétán saját házában sörétes puskával agyonlőtték Balogh Máriát, és életveszélyesen megsebesítették tizenhárom éves lányát. A bűncselekmény annak a gyilkosságsorozatnak volt utolsó epizódja, amely hat roma honfitársunk, köztük egy négyéves kisfiú életét oltotta ki. A sebesültek száma ennél is nagyobb. Az áldozatoknak csak azért kellett meghalniuk, mert cigányok voltak.

A kislétai gyilkosság évfordulója egybeesik a cigány holokauszt, a pharrajimos emléknapjával: hetven esztendővel ezelőtt, 1944-ben ugyanezen az éjszakán ölték meg az auschwitz-birkenaui haláltáborban még életben maradt mintegy háromezer romát és szintit.

A holokauszt egy fél Európát leigázó politikai és katonai hatalom, míg az említett hazai erőszakhullám egy kis bűnöző csoport műve volt. Mégis van köztük összefüggés: közös vonásuk a másmilyennek tartott ember vagy nép életének semmibe vétele.

Hiba volna csak a tettesek felelősségére rámutatni, és ezzel elzárkózni a tanulságok levonása elől. A holokauszt, s részeként a roma holokauszt – Elie Wiesellel szólva – „emberi vereség”. Hol volt az ember Auschwitz-Birkenauban, Nagycsécsen, Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és Kislétán?

Hol vagyunk mi? Hol a mi emberségünk? Szükséges, de nem elégséges elutasítani a fajgyűlöletet, az erőszak és a barbárság más megnyilvánulásait. Nem elég nemet, igent is kell mondani a szolidaritásra és a testvériességre. Keresztény közösségként Isten színe elé akarunk állni, hogy miközben az áldozatokért és egy békés, testvéries Magyarországért és világért könyörgünk, saját lelkiismeretünket is faggassuk.

A Sant’Egidio közösség ökumenikus imádságra, megemlékezésre hív minden hívőt és jóakaratú embert 2014. augusztus 3-án, vasárnap este nyolc órai kezdettel a pesti Jézus Szíve templomba (VIII. kerület, Lőrincz pap tér). A szertartást Székely János esztergom–budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs referense vezeti, és tart szentbeszédet. Részt vesz rajta Balog Zoltán református és Deák László evangélikus lelkész. A megemlékezésen várhatóan az áldozatok családjai közül is többen részt vesznek majd, és a hazánkba akkreditált diplomáciai testületek képviselőire is számítunk.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments