Ukrán válság: a történelmi egyházak aggódnak a mozgósítás miatt

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. augusztus 01. péntek

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a három történelmi egyház július 29-én Ungváron kiadott nyilatkozatában aggodalmát fejezi ki a kelet-ukrajnai helyzet és a részleges katonai mozgósítás elindítása miatt, felszólítva az illetékes hatóságokat, hogy a Kárpátaljáról behívott tartalékosokat ne vigyék a háborús övezetbe – közli az MTI.

Az aláírók érthetetlennek nevezik, hogy amíg a kárpátaljai fiatalokat behívják a hadseregbe, addig kelet-ukrajnai hadköteles férfiak a megyében menekült státuszt élveznek, és mentesülnek a behívás alól.
Az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozat szerint a KMKSZ és a Kárpátaljai Református Egyház, a Kárpátaljai Római Katolikus Egyház, valamint a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerülete nyugtalanságát fejezi ki a kelet-ukrajnai eseményekkel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy mélységesen elítéli az erőszak mindenfajta megnyilvánulását a térségben. „Meggyőződésünk, hogy a jelenlegi háborús helyzet konszolidálása csak kompromisszumok megkötésével lehetséges. Az állam vezetőinek meg kell találniuk azokat a megoldásokat, amelyek végre a lakosság akaratának megfelelően stabilizálhatják az országot és annak régióit. Mielőbb véget kell vetni a vérontásnak, amely már így is rengeteg áldozattal járt” – olvasható a közleményben.
A magyar szervezet és az egyházak aggodalmukat fejezik ki a részleges katonai mozgósítás harmadik szakaszának elindítása kapcsán, rámutatva, hogy a kárpátaljai magyarság számára, mint minden ukrán állampolgár számára, jelenleg a biztonság kérdése a legfontosabb. Ezért elvárják az illetékes hatóságoktól, hogy – mint fogalmaznak – szolgáltassanak megfelelő és hiteles információt, és tájékoztassák a lakosságot a sorozás állapotáról. Kérik továbbá az illetékes szerveket, hogy cseréljék le a március óta a hadműveleti övezetben szolgálatot teljesítő kárpátaljai katonákat, és ismertessék a rotáció ütemtervét a katonák hozzátartóival.
A KMKSZ és az egyházak felszólítják az illetékeseket, hogy mielőbb tiltsák meg a felkészületlen 18–20 éves ifjak részvételét a katonai műveletekben, és ne vigyék a Kárpátaljáról behívott tartalékosokat az ország háborús övezetébe. „Úgy véljük, hogy a harci cselekményekbe csak a hivatásos katonai és rendvédelmi állományt kell bevonni. A férfiak tömeges behívása további károkat okoz az amúgy is gyengülő gazdaságnak” – áll a dokumentumban.
A nyilatkozatot jegyzők felhívják az illetékesek figyelmét, hogy a menekülteket ne telepítsék tömegével egy helyre, és figyeljenek oda arra, hogy áthelyezésük ne változtassa meg az etnikai arányokat.
A KMKSZ és a történelmi egyházak reményüket fejezik ki, hogy Ukrajna mielőbb kilábal a válságból, és olyan jogállammá válik, ahol tiszteletben tartják a nemzeti kisebbségek jogait is.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments