Újra itt az Ünnepi Könyvhét

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. június 12. csütörtök

Az Ünnepi Könyvhetet a 85., a Gyermekkönyvnapokat pedig 13. alkalommal rendezik meg idén. Budapesten, a Vörösmarty téren 147 pavilonban mintegy 200 kiadó kínálja majd termékeit.

A könyves seregszemle még Supka Géza polihisztor javaslatára jött létre 1929-ben, azonban csak az elmúlt években került igazán közel az akkor megfogalmazott alapelvekhez, vagyis hogy az irodalmat karneváli hangulatban mutassák be.

A szervezők célja, hogy a könyvhét az egész magyarság ünnepe legyen, ezért a rendezvény megnyitására az egyik évben egy hazai, a következőben pedig egy határon túli magyar írót kérnek fel. Ezúttal az országos programot Szegeden Végel László író nyitja meg, míg a budapesti programok kezdetén Spiró György mond beszédet.

A könyvhétre 335 újdonság jelent meg 83 hazai és 11 határon túli kiadó jóvoltából. Ha valamennyit meg szeretnétek venni, nagyjából 967 ezer forintot kellene fizetnetek. A könyvek átlagára 2887 forint, a legdrágább kötet pedig a Vince Kiadónál látott napvilágot: A magyarországi zsidóság képes története című könyv 12 ezer forintba kerül.

Programok és dedikálások

Természetesen az idei könyvhéten is rengeteg alkalmatok lesz rá, hogy találkozzatok kedvenc szerzőitekkel, és aláírassátok velük műveiket. A Magvető Kiadónál mások mellett Nádasdy Ádám, Erdős Virág, Esterházy Péter, Závada Pál, Parti Nagy Lajos és Grecsó Krisztián, a Librinél Kukorelly Endre és Térey János, az Ulpiusnál Vass Virág, Széles Sándor és Lakatos Levente, az Európánál Háy János, Vámos Miklós és Egressy Zoltán, a Móránál pedig Nógrádi Gábor, Ijjas Tamás és Lackfi János dedikál (Lackfi egyébként több másik kiadó standjánál is vendégeskedik).

Ami a programokat illeti: csütörtök este a Petőfi Irodalmi Múzeumban (amely egyébként a szintén most zajló Margó Fesztiválnak is egyik fő helyszíne) átadják a Szép Magyar Könyv 2013 verseny elismeréseit. Pénteken a Vörösmarty téren többek között Kovács András Ferenccel, Szabó T. Annával és Bertók Lászlóval hallhattok beszélgetést új köteteikről, szombaton Esterházy Péterrel, Schmidt Egonnal és Jókai Annával, vasárnap pedig Jankovics Marcellel, Térey Jánossal és a KFT zenekarból ismert Bornai Tiborral.

Lesznek koncertek is: pénteken mások mellett a Göncölszekér együttes, szombaton Gryllus Vilmos és a Kaláka, vasárnap pedig Huzella Péter és a Sebő Együttes lép fel. A szombati Könyvek Éjszakáját 21 órától a harmónia Táncegyüttes utcabálja zárja le.

A programokról és a dedikálásokról is minden részletet megtaláltok a hivatalos honlapon.

Az idei évre szinte eltűnt a könyvheti kínálatból a drámairodalom, és a korábbi évekhez képest a társművészetekre is kevesebb kiadói figyelem jutott. A legmeghatározóbb műfaj ezúttal az úgynevezett "középfajú regény", ami a nagyregény igényével készül, de a szórakoztató irodalom jegyeit is magán viseli.

Ilyennek számít például Rakovszky Zsuzsa Szilánok című, 612 oldalas műve, amely a Magvető Kiadónál jelent meg, Esterházy Péter Egyszerű történet vessző száz oldal - a Márk-változat című kötete, vagy éppen Balázs Attila Szép kis történetetek című elbeszélésgyűjteménye is.
 (Szeretlek Magyarország)

You have no rights to post comments