Szokjunk hozzá a nyugdíjas pápákhoz

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. május 27. kedd

Ferenc pápa nem tartja kizártnak, hogy elődjéhez, XVI. Benedekhez hasonlóan egy nap majd ő is lemond, és szentföldi látogatásáról a Vatikánba vezető repülőúton újságírókkal beszélgetve úgy vélekedett, hogy a nyugalmazott pápa intézménye idővel megszokott lehet a katolikus egyházban – írta az MTI. Beszélt a cölibátusról, a szexuális bántalmazásokról és a bíborosok elleni eljárásokról is. Részletek:

 „Azt teszem majd, amit az Úr mond” – mondta keddre virradóra, miután feltették neki a kérdést, visszavonulna-e, ha egészsége nem engedné, hogy megfelelően vezesse az 1,2 milliárd fős katolikus közösséget.

„Úgy vélem, XVI. Benedek esete nem egyedülálló. Intézményként kellene rá tekintenünk, aki megnyitott egy ajtót, a nyugalmazott pápáét” – mondta a 77 éves egyházfő. Hozzátette, az, hogy az emberek manapság sokáig élnek, valószínűbbé teszi, hogy a jövőben a pápák lemondanak egészségi okokból.

A pápa a kiskorúak szexuális bántalmazásával kapcsolatban kijelentette, hogy az ilyen bűnök sátániak - a fekete miséhez hasonlíthatók -, és mindenkivel, így a bíborosokkal szemben is zéró toleranciát hirdet az egyházban, aki gyerekeket molesztált. Tudatta, hogy jövő hónap elején pápává választása óta először találkozik az áldozatok egy kisebb csoportjával. A találkozón ott lesz Sean Patrick O'Malley, Boston érseke, a vatikáni pedofíliaellenes bizottság vezetője is. A mintegy nyolc, jórészt európai áldozat részt vesz majd a pápa által bemutatott misén, s utána kerül sor a találkozóra.

Arra a kérdésre, hogy fellép-e a szexuális bántalmazással vádolt bíborosok ellen, azt válaszolta: „senki sem lesz apuci kisfia”, senki nem élvez privilégiumokat. Hozzáfűzte, hogy jelenleg három bíboros ellen folyik vizsgálat.

Ferenc pápa kitért a cölibátusra is, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: ez az intézmény nem dogma - a keleti katolikus egyházakban vannak házas papok -, és az ajtó mindig nyitva áll, hogy megvitassák ezt a témát. A cölibátust az élet által diktált szabálynak nevezte, amelyet ő nagy tiszteletben tart, és úgy véli, hogy nagy ajándék az egyháznak.

Szentföldi látogatásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a Simon Peresz izraeli és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel a Vatikánban tartandó békeima nem közvetítési kísérlet. „A találkozó a Vatikánban az imádkozást szolgálja majd, azért gyűlünk össze. Utána mindenki hazatér” – magyarázta. A találkozó időpontjának június 6-át valószínűsítették a források.

(index)

You have no rights to post comments