Már 600 ezer magyar dolgozik külföldön

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. május 13. kedd

Egy német cégalapítással foglalkozó szervezet összegzése szerint 580 ezer magyar dolgozott 2013 év végén különböző európai országokban. A kftkreator.hu becslése szerint idén szinte biztosan meghaladja a hatszázezret a hivatalosan is külföldön dolgozó és élő magyarok száma.

A legvitatottabb adat az Egyesült Királyságban dolgozó magyarok száma, a Nemzetgazdasági Minisztérium a nagykövetségek adataira támaszkodva 300 ezer munkavállalót feltételez. Az uniós csatlakozás óta mintegy 130 ezer magyar kért hivatalos munkavégzéshez adószámot.
Az Egyesült Királyság mellett Németországban és Ausztriában dolgozik a legtöbb magyar, a többi ország messze leszakadva követi a vezető hármast. A német statisztikai hivatal külföldi állampolgárokat nyilvántartó adatbázisa 135 614 magyar állampolgárságú embert tartott nyilván 2013 év végén. Ez közel 29 százalékkal több mint az előző évben. Ausztria hasonlóan pontos adatokkal rendelkezik, az osztrák társadalombiztosítási adatok szerint 63 251 magyar dolgozott hivatalosan Ausztriában.
A többi országra vonatkozóan már pontosabb adatok vannak, az Eurostatnak köszönhetően. A vezető hármas után a listában Szlovákia (9920), Hollandia (9245), és Spanyolország (8935) következik, de hasonló nagyságrendű a magyarok száma Belgiumban, Írországban, és Franciaországban is. További több ezer magyar dolgozik Svájcban, Svédországban és Dániában.
Az Eurostat adatok a németországi és ausztriai állami adatokhoz képest alulbecsülik a külföldön dolgozó magyarok számát, és egyes országokra nincsenek friss adatok, így a valós szám a fentieknél akár magasabb is lehet. Ezek alapján a külföldön élő és dolgozó magyarok száma meghaladhatja akár a hatszázezer főt is – összegez a kftkreator.hu.
(origo)

You have no rights to post comments