Magyarországot alázták meg - mondta a köztársasági elnök

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. május 10. szombat

Áder János péntek délelőtt a Sándor-palotában tett bejelentést a vajdasági magyarság vezetőjét, Pásztor Istvánt ért inzultus miatt. A Vajdasági Magyar Szövetség elnökét az Országgyűlés alakuló ülése után, kedden, Gaudi-Nagy Tamás által felhergelt emberek a Kossuth Lajos téren szidalmazták és leköpdösték.

Áder elmondta, Pásztor az ő személyes meghívására vett részt az Országgyűlés alakuló ülésén. A köztársasági elnök súlyosan elítélte a Pásztort ért inzultust, megkövette Pásztor Istvánt és minden vajdasági magyart.

”Akik minden emberi mivoltukból kifordulva megalázták Pásztor Istvánt, azok valójában megalázták a Magyarországon élő kisebbségeket, megalázták a vajdasági magyarokat, megalázták a határon túl élő honfitársainkat, megalázták egész nemzetünket" - mondta Áder, és hozzátette, hogy le kell vonni az eset tanulságait. Szerinte három tanulsága van a történteknek: mindent meg kell tenni azért, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő még egyszer, ha mégis megtörténik, az állam késlekedés nélkül, a törvény teljes szigorával sújtson le, illetve hogy minden ilyen esetben félre kell tenni a politikai haszonlesést, ravaszkodást, méricskélést.

„Egyetlen erkölcsös cselekedet lehetséges: minden politikai nézetkülönbséget és megfontolást félretéve egy emberként állunk azok mellé, akiket emberi méltóságukban és magyarságukban megaláztak és megsértettek” - fogalmazott Áder. - ”Tűrhetetlen, hogy Magyarországon valakit magyarságában alázzanak meg fényes nappal a hatóságok szeme láttára az Országház előtt."
(index)

You have no rights to post comments