Lelki mentőautó – gyóntató autó járja Németországot

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. április 07. hétfő

A Kirche in Not katolikus segélyszervezet a nagyböjti időszakban gyóntató autót indított útnak Németországban, hogy felhívja a figyelmet a bűnbocsánat szentségére. A kezdeményezést a Zenit hírügynökség mutatja be.

Hermann-Josef Hubka atya ül annak az autónak a kormányánál, mely Németország nagyobb városainak főterén áll meg, hogy gyónni hívjon a nagyböjtben. A Kirche in Not kezdeményezéséről Hubka atya elmondta: az emberek többségének világszerte problémát jelent a szentgyónás. Fel kell tárniuk egy idegen előtt belső világukat, amit még felerősít egy jelenség, melyet orvosi vizsgálataink alapján ismerünk: ha náthás vagyok, nem megyek orvoshoz, mondván, ez nem nagy dolog, és hurcolom addig, míg szép kis influenza lesz belőle. Ha pedig valami komoly bajom van, a diagnózistól való félelem tart vissza az orvos felkeresésétől. A gyónás esetében ugyanez az ember belső reakciója. Ez azonban szükségtelen, mert a gyónás mindig gyógyít – mondja Hermann-Josef Hubka.

Németországban még nehezíti a gyóntatáshoz való viszonyt, hogy jellemző német alapossággal erőltették a gyóntató székbe az embereket, erős ellenállást kialakítva bennük a bűnbocsánat szentségével szemben, így a gyóntatási gyakorlat sok egyházközségben mondhatni megszűnt – mutatott rá a gyóntató atya.

A gyóntatás lelki „hasznát” hangsúlyozva Hubka arról beszélt, hogy a gyengeségek kimondása is elősegíti, hogy azoknak pszichikailag csökkenjen az emberre gyakorolt hatása. Az pedig a külvilág számára is érzékelhető, hogy valaki közel engedi magához Isten gyógyító kegyelmét. Nyugalmat, belső békét sugároz, olyan ember benyomását kelti, akivel jó együtt lenni. Ez a megbocsátás eredménye: aki önmagával rendben van, meg tud bocsátani másoknak is. A gyónásban pedig azt a biztonságot kapom meg, hogy nekem teljesen és egészében megbocsátottak, amit csak Isten tud megadni.

A gyóntató autó váratlan helyzetben, spontán hív meg. Gyakorta életük válságos szituációiban fogadják el ezt a lehetőséget az emberek. Nem egyszer működött lelki rohammentőként ez a szolgálat- összegezte tapasztalatát Hermann-Josef Hubka.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments