Lepatkányozta XVI. Benedeket, felfüggesztették a vatikáni tudósítót

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. március 29. szombat

Felfüggesztette munkájából Robert Mickens vatikáni tudósítót a The Tablet című brit katolikus hetilap. Munkatársuk ugyanis rágalmazó kifejezésekkel illette XVI. Benedek nyugalmazott pápát a privát Facebook-oldalán. A Vatikánnal és az egyházzal foglalkozó olasz sajtó megdöbbenéssel fogadta Robert Mickens tevékenységét.

A hírt a The Tablet honlapja pár sorban közölte. Azt írták, vizsgálat indult az újságíró ellen.

A vatikáni sajtóközpontban tekintélyes tudósítóként ismert Robert Mickens a név első betűit levágva – patkánynak (Rat) nevezte Joseph Ratzingert (XVI. Benedek nyugalmazott pápát), és minél előbbi temetést is kívánt neki. Ezenkívül negatív megjegyzéseket tett II. János Pálra is, akit az egyház április 27-én avat szentté.

"Milyen tájékoztatást kaphattak a brit katolikus olvasók XVI. Benedek pápasága éveiben Robert Mickenstől?" – kérdezte blogján Marco Tosatti, a La Stampa című olasz napilap vatikáni szakértője. „Ha az ilyen vatikáni tudósítók az egyház és a nyugalmazott pápa barátainak számítanak, milyenek lehetnek az ellenségei?"

A XVI. Benedek pápasága utolsó hónapjaiban kirobbant botrányokról (egyebek között az egyházfő komornyikja általi kiszivárogtatásokról, a Vatileaks-ügyről), továbbá az egyházfő tavaly februári lemondásáról és a Ferenc pápát megválasztó konklávéról Robert Mickens tudósított, nemcsak a The Tablet oldalain, hanem több európai és nemzetközi médiumnak nyilatkozva is. 

A Vatikánnal foglalkozó olasz újságírók és hírportálok követelik Robert Mickens kizárását a vatikáni sajtóközpontból, és azt kérdezik, hány "kétszínű tudósító" van még közöttük. "Ha a korábbi beszámolók mögött a XVI. Benedek iránti gyűlölet húzódott, a Ferenc pápát övező túlzott sajtólelkesedést őszintének lehet-e tartani?" – kérdezte Tosatti. Más arra vár választ: "Mickens ostobaságból adta-e ki magát a Facebookon, vagy azt hitte, hogy neki mindent szabad?"

(MTI, origo)

Hozzászólások   

#1 Gunyits László János 2014-03-29 18:42
Ez a oktalanság figyelmeztet, vizsgáljatok meg mindent és a jót fogadjátok el a rosszat pedig vessétek el... Mi indokolhatja egy jó társadalmi helyzetben és hivatásban élő embernek, mint ez a Robert Mickens, aki tudósító volt, hogy tiszteletlenül szólaljon meg, sőt butaságot állítson köztiszteletben álló személyekről? Nem érthető. Vélem, ha más közösség vallási érzékenységét sértenék, már komoly veszélyben lenne az illető tévelygő. Aggályos, hogy ezeket a rendetlenségeke t nem a nevezett személy, hanem valaki kontár okozta. Nem oly régen még a mi honlapunk működését is megzavarták, pedig ez közel sem olyan érdekfeszítő, mint a vatikáni imázs. Amit hallok vagy olvasok, még nem jelenti a bizonyosságot, mert a médiának nevezett valami képes mindent bemutatni az álmélkodó embernek. Jót is meg kevésbé jót is. Én ebben az esetben alkalmas közegre bíznám a véleményalkotás t. Ahol nyitogatták a szemem, ott hallottam: ezt mondod te és hallgatom én...

You have no rights to post comments