HAZAKERÜLT A SEUSO-KINCS!

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. március 26. szerda

Rendkívüli sajtótájékozatón jelentette be Orbán Viktor szerdán, hogy a hétvégén hazakerült a  Seuso-kincs nevű római-kori ezüst leletegyüttes.

A Seuso-kincsről a legfontosabb részletek:

A Seuso-kincs egy római leletegyüttes, ami a kutatók szerint az időszámításunk szerinti IV. század második feléből származik. A 15, rendkívül mívesen megmunkált, zömében aranyozott díszítésű ezüstedény együttese az egyik legjelentősebb késő-ókori műkincsnek számít.

  • Az eredeti tulajdonosa egy valószínűleg germán származású gazdag római arisztokrata, Seuso volt, aki a császártól kaphatta a tárgyakat nászajándékba. A nevét a legbecsesebb műtárgy, a kilenc kilogrammos Seuso-tál állatos jeleneteket tartalmazó medalionjának köriratában is feltüntették. Ugyanitt látható egy, a Balatonra emlékeztető formájú minta is, rajta a tó latin nevével: Pelso.
  • Seusónak volt egy palotája a Balaton környékén – feltehetően ugyanaz az épület, aminek a romjait Szabadbattyán határában 1993-ban megtalálták és feltárták, és ahol a régészek egy, a Seuso-kincshez illeszkedő állványt találtak.
  • A kincs eredetéről ennek ellenére nem lehet biztosat tudni, Magyarország mellett Libanon és Horvátország is magának követelte. A magyar álláspont szerint a kincset Magyarország területén találták meg az 1970-es években, az a magyar állam tulajdonát képezi, jogtalanul szállították külföldre.
  • A 1975-ben vagy 1976-ban egy Sümegh József nevű férfiről azt beszélték Polgárdiban, hogy hatalmas színezüst kancsókat, tálakat talált. Sümegh holttestét 1980-ban a család pincéjében találták meg felakasztva, közel a Nemzetiben őrzött állvány lelőhelyéhez. A nyomozás szerint öngyilkos lett.
  • A kincset utolsó ismert tulajdonosai többször is megpróbálták értékesíteni, de a bizonytalan jogi helyzet miatt ez a nyílt műtárgypiacon nem volt lehetséges.

A sajtótájékozató sajtóanyaga szerint a kincsek visszaszerzését célzó tárgyalások több mint egy éve kezdődtek, ezeken magyar részről Lázár János és Baán László vett részt. A Seuso-kincset a Terrorelhárítási Központ hozta Magyarországra. Egyelőre nem tudni, hogy a példátlan műkincs hazahozatalának időpontja és a kampányhajrá egybeesése véletlen, vagy tervezett volt-e.

A kincset három hónapon keresztül ingyen lehet majd megtekinteni a Parlamentben, először március 29-én, szombaton. A kincs 2018-tól az új múzeumi negyedbe kerül majd.

(index)

EZ NAGYON JÓ HÍR - MINDEN MEG VAN BOCSÁTVA! :-)

Hozzászólások   

#1 Sz. F. Margó 2014-03-26 13:36
Fantasztikus!
Le az összes kalappal a kormány38unk előtt!
pax
m.

You have no rights to post comments