Háromezernél is több felnőtt keresztelkedik húsvétkor a francia egyházban

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. március 13. csütörtök

A francia püspöki konferencia március 11-én nyilvánosságra hozta a felnőtt vallásoktatás számadatait a 2014-es évre vonatkozóan, melyek szerint 3.631 felnőttet fognak megkeresztelni április 20-án, húsvétvasárnap – írja a La Croix. Tíz éve folyamatosan nő a felnőtt keresztelendők száma...

 

A keresztelendőket 11 ezer segítő, 78 százalékban világiak kísérték végig azon a kétéves úton, amelynek végén megkapják a keresztény beavatás három szentségét: a keresztséget, az oltáriszentséget és a bérmálást.

A keresztségre készülő felnőttek száma az utóbbi tíz évben folyamatosan növekszik Franciaországban: 43 százalékos növekedés figyelhető meg 2004-hez képest, és 8 százalékos 2013-hoz képest. A keresztelendők egyharmada a párizsi egyházmegyéhez tartozik, de vannak olyan egyházmegyék is – például Bordeaux vagy Carcassonne –, ahol a keresztségre készülők száma a tavalyihoz képest megduplázódott.

A keresztelendők nem és kor szerinti megoszlása viszonylag állandó. Kétharmaduk nő, egyharmaduk férfi, kétharmaduk városi, egyharmaduk falusi, kétharmaduk fiatal (a 25-30 év közöttiek aránya a legmagasabb), egyharmaduk idősebb. A francia egyház kimutatása szerint a férfiak hamarabb kérik a keresztséget, mint a nők: a hittanra járó férfiak 25 százaléka 20 és 25 év közötti, míg a nőknél ez az arány csak 18 százalék. Az utóbbi három évben növekedett a diákok száma: a 2011-es 11 százalékos arány 2014-ben 16 százalékra emelkedett.

A felmérésben a megtérés okait is vizsgálták, ezek a leggyakrabban: találkozás egy kereszténnyel vagy egy pappal, egy meghatározó esemény az életben, egy gyermek születése, felkérés keresztanyaságra vagy keresztapaságra.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments