Tévéműsorban kérdezhették a pápát

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2011. április 23. szombat

Történelmet írt XVI. Benedek pápa azzal, hogy pénteken az olasz közszolgálati televízió egyik műsorában - bár felvételről - hozzá intézett kérdésekre válaszolt - írja a BBC. A pápa a nyolcvanperces műsor alatt hét kiválasztott kérdést válaszolt meg, ezeket közel kétezer beérkezett kérdés közül választották ki. A kérdezőket leginkább az érdekelte, miért kell az embereknek világszerte nehézségekkel és szenvedéssel küzdeniük, igaz, arra nem is volt lehetőség, hogy az egyház ügyeivel vagy a pedofil papokkal kapcsolatos kérdések adásba kerüljenek.

Az első kérdést egy hétéves japán kislánytól kapta a pápa: a földrengést és a cunamit átélő gyerek azt kérdezte, miért kell neki és a többi gyereknek félnie. A pápa azt mondta, ezt a kérdést ő is feltette magának. "Nincsenek válaszaink, csak azt tudjuk, hogy Jézus is ugyanúgy szenvedett, mint ti" - mondta a pápa a kislánynak. Egy régóta kómában fekvő olasz kisfiú édesanyja azt kérdezte a pápától, hogy van-e még lelke a fiának. Igen, még a testében van - válaszolta erre XVI. Benedek. "Talán ahhoz hasonlíthatnám ezt a helyzetet, mint amikor egy gitáron elpattannak a húrok, és ezért nem lehet rajta játszani" - mondta. "A test is ilyen törékeny, és így a lélek már nem tud rajta játszani, de ettől függetlenül jelen van" - magyarázta.

Egy elefántcsontparti muszlim asszony azt kérdezte, hogyan küzdjenek meg az országban kialakult helyzettel. A pápa erre azt válaszolta, hogy az erőszak soha nem istentől jön, nem hoz semmi jót, és nem ment meg a nehézségektől. Egy iraki keresztény tanulóknak pedig azt üzente, hogy az egyház bátorítja a vallások közti párbeszédet.

A műsort egy hete rögzítették a Vatikán könyvtárában, és nagypénteken került adásba. A műsor szerkesztője szerint az ötlet először őrültnek tűnt, hiszen az egyházfők eddig legfeljebb újságírói kérdésekre válaszoltak, de megkérdezték a pápát, és ő elfogadta a felkérést. A BBC szerint a Vatikán úgy tekintett a szereplésre, hogy az lépés lehet az egyház jobb átláthatósága felé, és segíthet helyreállítani az egyház botrányokban megtépázott hírét. A pápa karosszékben ülve, kissé rekedt hangon válaszolt a kérdésekre.
(origo)

You have no rights to post comments