Rekord foglalkoztatottság

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. január 29. szerda

A tavalyi utolsó negyedévben 4 millió 15 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 107 ezer fővel több, mint egy évvel korábban – tette közzé a KSH. A növekedés továbbra sem a versenyszférából jön: a javulás kétharmadát a közfoglalkoztatás bővüléséből jött, és a külföldön dolgozók is javítják a statisztikát. A munkanélküliek száma eközben nem csökkent 400 ezer fő alá, a munkanélküliségi ráta a tavalyi utolsó negyedévben 9,1 százalék volt.

A foglalkoztatottak száma már az előző, szeptember-novemberi időszakban 4 millió fölé ment, majd még egy kicsit tovább emelkedett október-decemberben. Az év végén korábban jellemzően csökkent a foglalkoztatottság, de ezen most a téli közmunka program keretében dolgoztatott 400 ezer ember alaposan változtatott.

Az egy évvel korábbihoz képest a 106,7 ezer emberrel többnek volt munkája, munkanélküliből 65 ezerrel kevesebben voltak. A gazdaságilag aktívak száma nőtt, de az aktivitási ráta nem emelkedett tovább, 58 százalék volt az év végén – ez leginkább a nyugdíjrendszer szigorításának és a nyugdíjkorhatár emelésének köszönhető. Viszont hiába több az aktív, a munkaerőpiacon nincs kereslet erre a többletre.

(index)

 

You have no rights to post comments