Vatikáni banki ügyek

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2013. július 02. kedd

Mivel az egyházi híradásokban, félhivatalos honlapjukon erről semmi nem olvasható - pedig ami most történik, az reményeink szerint a tisztulást jelzi -, így kénytelen vagyok a világi hírportálokról feltenni a hírt, az ő szóhasználatukkal, "Lefejezték a Vatikán bankját":

"Lemondott a Vatikán bank (IOR) elnöke és helyettese is hétfőn – közölte a Reuters. Paolo Cipriani és Massimo Tulli döntésére három nappal azután került sor, hogy a rendőrség letartóztatta Nunzio Scarano salernói püspököt és több más személyt korrupció és csalás gyanújával. A püspök állítólag húszmillió eurót akart repülőn átcsempészni Svájcból, egy titkosügynök segítségével. A segítőt szintén letartóztatták.

A teokratikus monarchia pénzintézetét már korábban is érte az a vád, hogy a maffia rajta keresztül moshatta tisztára pénzét. A botrány kirobbanása után mondott le váratlanul XVI. Benedek pápa is, bár 85 éves egyházfő hivatalosan egészségügyi okok miatt szánta el magát a több száz éve példa nélküli döntésére.

A Vatikán bankja miatt tavaly már a pénzmosásgyanús államok amerikai feketelistájára is felkerült, ami korábban sosem fordult elő. A Szentszék 2009-ben már igyekezett visszaállítani a bank jó hírnevét, ezért új vezetőt nevezett ki a Vallási Műveletek Intézetének élére (IOR), Ettore Gotti Tedeshci személyében, ám végül tavaly neki is távoznia kellett posztjáról az újabb korrupciós botrányok miatt. - (index)"

You have no rights to post comments